Experiència Pagani: La fàbrica de somnis

Imagines un lloc on res és impossible? un lloc on es busca la màxima perfecció i en el què l’automòbil es concep com un vestit fet a mida? Així és Pagani Automobili, la fàbrica de somnis on es creen a mà cotxes de més de 3 milions d’euros.

Pagani

Acompanya’ns en la nostra visita a la seva seu de Mòdena.

El passat mes d’octubre Horacio Pagani ens va convidar a San Cesario sul Panaro (Mòdena, Itàlia) per conèixer la seva última creació, l’Utopia Roadster, un hipercotxe que fa honor al seu nom.

Avui en dia és tota una utopia que existeixi un hipercotxe amb un motor V12 de gairebé 900 CV, un pes de només 1.280 quilos, sense cap mena d’hibridació i que a més es pugui configurar amb canvi manual.

La saga Pagani continua

Així és Pagani Automobili, una empresa independent que no forma part de cap gran grup automobilístic i que respon directament a les exigències dels seus clients més fidels, una marca d’automòbils com poques existeixen avui dia al món i que ens va obrir de bat a bat les portes de la seva seu, construïda a base de vidre, acer i carboni.

Tot just arribar vam poder prendre un cafè amb Christopher Pagani, la segona generació de la família Pagani. Fill d’Horacio Pagani, en Christopher és el responsable de màrqueting de la marca. Recentment ha estat pare, assegurant així la continuïtat del llinatge Pagani a la regió d’Emília-Romanya. Mentre gaudíem del café, ens va explicar que el calendari de la marca per als pròxims mesos està ple d’activitats, incloent-hi nombroses accions amb clients, així com inauguracions de noves concessions.

L’hora de l’Utopia Rodaster

Més tard, el mateix Horacio Pagani va presentar el nou Utopia Roadster, un hipercotxe que aplica innovacions introduïdes en el model anterior, el Huayra. Estem parlant d’aliatges que ningú més a la indústria automotriu utilitza, com el carbo-titani o el carbo-triax.

El disseny de la seva carrosseria s’acosta més al al Zonda, el primer model de la marca. Pagani va admetre haver invertit més de 6 anys en el desenvolupament d’aquest nou model. El cotxe també incorpora solucions experimentades prèviament en el Huayra R de circuit, com el seu sistema de suspensió de doble braç superposat.

La gran diferència amb l’Utopia conegut fins ara és que el Roadster té un sostre de carboni desmuntable amb una única finestra transparent, en lloc de les dues del cupé. També inclou un sostre de lona plegable i, per descomptat, la possibilitat de conduir amb el cel com a sostre. La marca ha volgut assegurar que no hi hagi cap diferència amb el cupé, ni en sensacions ni en prestacions, quelcom que pocs descapotables aconsegueixen.

Huayra Revo en primícia

Parlant del Huayra R. Després de la presentació de l’Utopia Roadster vam veure en primícia el nou Huayra Revo, l’evolució del Huayra de circuit.

És un model no homologat per a ús en carretera o competició, destinat a ser gaudit pels seus propietaris als esdeveniments que Pagani Automobili organitza per mitjà del seu exclusiu programa Arte in Pista.

Equipat amb un motor V12 atmosfèric fet a mà per HWA, l’empresa alemanya fundada per Hans-Werner Aufrecht després de vendre AMG a Mercedes-Benz. Aquesta obra d’enginyeria pesa només 80 quilos, ofereix 900 CV i pot girar fins a 9.200 rpm.

La carrosseria del Revo es distingeix per la seva part posterior més allargada, un estil Codalunga inspirat en els cotxes de Le Mans dels anys 60 i 70.

La nova aerodinàmica genera 1.000 quilos de càrrega, xifra òptima per a un cotxe que pesa poc més d’una tona.

Un dinar especial

La següent etapa de l’Experiència Pagani va ser una entrevista de més de 20 minuts al despatx d’Horacio Pagani. Allà el fundador de la marca va parlar-nos de la seva visió de l’automòbil i de varis detalls personals, com ara que els seus clients van demanar-li explícitament que fes un model sense hibridació i amb canvi manual. D’aquí que més del 70% de la producció de l’Utopia Roadster s’ha configurat amb canvi manual de 7 velocitats i tres pedals.

Després de la conversa vam dinar a l’Atelier Pagani, un espai que reprodueix una plaça típica de Mòdena, campanar inclòs. Les taules estaven disposades al costat de la zona de muntatge dels cotxes en el què mentre dinàvem els tècnics seguien treballant amb guants blancs i un ordre meticulós.

Modena Design

Després del tradicional cafè italià, servit en tasses de Pagani Automobili, va arribar el moment de visitar la nova divisió de la marca, Modena Design.

Quan l’any 1991 Horacio Pagani es va establir de manera independent va fundar Modena Design, una empresa especialitzada en carboni que va servir com a proveïdor per a un gran nombre de marques, tant d’automòbils de carrer com de competició. Aquesta experiència va establir les bases per a Pagani Automobili. Aquell edifici on es va iniciar Modena Design actualment acull el centre d’investigació i desenvolupament de Pagani.

Al servei de tercers

La nova Modena Design ha assumit el control d’una antiga proveïdora de Pagani especialitzada en alumini. Aquestes instal·lacions, que abans pertanyien a una empresa externa, ara formen part de la pròpia marca. A més de proveir components per a Pagani Automobili, el seu objectiu és subministrar peces a tercers, tant indústries de l’automoció com de l’aeronàutica i la biomèdica.

Durant la visita vam poder veure com màquines de control numèric extreien peces de blocs massissos d’alumini, una mena d’al·legoria del que feia Miquel Àngel amb els grans blocs de marbre dels què extreia figures humanes que semblaven cobrar vida. Tanmateix, l’artesania és també inherent en aquesta divisió, doncs vam poder veure en acció als experts polidors encarregats de donar l’últim acabat, peça a peça, als components d’alumini que formen part de la carrosseria, l’habitacle, el xassís i altres parts de l’Utopia.

Una gran experiència!

En resum. Des d’aquestes línies volem agrair a la família Pagani i a tot l’equip humà que hi ha darrere d’aquesta gran marca, l’acollida que ens van oferir a la seva seu. La passió per l’automòbil que van demostrar en cada explicació, tant de les seves noves creacions, com a l’hora de presentar-nos les instal·lacions, és un exemple de com s’han de fer les coses: amb ganes, amb passió i amb devoció. Només així s’aconsegueix el que ells han assolit: ser un referent mundial en exquisidesa.

Precisament, aquest és el motiu que els ha portat a aconseguir una fita que abans només havia assolit Leonardo Da Vinci: unir art i ciència en una mateixa creació.

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció  del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

També podeu accedir al vídeo que van fer Gerard Farré i Ricky Lambo a les instal·lacions de Pagani. Us adjuntem l’enllaç al mateix, així com algunes fotos més del que van viure durant la seva visita al prestigiós constructor italià:

Recull fotogràfic

Pagani

Text original: Gerard Farré / Fotos: Classyvissuals

Compartir article: