El superesportiu que us presentem en aquesta ocasió és especial per molt més que pels seus atributs de superesportiu. I és que donat que el seu origen rau en un dels pilots d’F1 amb més carisma i millor palmarés de la història del país veí del sud, el seu valor, més enllà del tema econòmic, serà inquantificable.
Diem això perqué l’Aston Martin Valiant neix com un cotxe dels anomenat com a ‘On-Off’ del Valour ja conegut, és a dir, neix a partir de la demanda d’un client VIP de la marca com a peça única feta expressament i en aquest cas, aquest client no és altre que Fernando Alonso.
Per acabar-ho d’adobar, el que inicialment passava per ser un cotxe tan exclusiu com únic, ha acabat sent un cotxe del què finalment se’n faran 38 unitats, de manera que ha passat a ser un model de sèrie limitada.
38 unitats ja venudes
El cas és que l’asturià va demanar a la marca que li fessin una versió més potent, efectiva i lleugera del ja prou exclusiu Valour, un model que a més commemora el 110è aniversari d’Aston Martin. La marca, encantada davant la petició, no solament va dir-li que sí, sinó que al final -com queda dit- ha acabat produint 38 unitats.
Com podeu imaginar-vos, doncs sempre passa el mateix quan parlem d’un cotxe tan exclusiu, les 38 unitats ja han estat totes assignades i el negoci, tenint en compte la història del model i tot el que hi ha al darrere, haurà estat d’allò més profitós!
Però tornem al cotxe. Per poder satisfer la proposta del pilot, més enllà del tocs evidents i necessaris a nivell de disseny, el que era primordial per assolir el resultat desitjat era incidir principalment en l’aerodinàmica i en el motor.
Pel que fa a l’aerodinàmica, s’ha actuat modificant diferents aspectes de la carrosseria de fibra de carboni. És així que a la part davantera destaca un nou splitter més prominent, així com una nova graella redissenyada per afavorir al màxim la refrigeració. Altres elements aerodinàmics diferents són les llandes de 21 polzades inspirades en les de l’Aston Martin RHAM/1, un DBS V8 modificat per a la competició als 80 del segle passat.
El nou Valiant també incorpora uns faldons laterals que deriven en el difusor posterior, augmentant encara més la càrrega aerodinàmica. Encara en aquest punt de la carrosseria, l’esportiu britànic llueix les quatre sortides de titani del sistema d’escapament.
Un V12 amb 745 CV i 753 Nm
Per la resta, el cotxe segueix fidel a la caiguda coupé tan característica del Valour, amb la tapa del maleter visiblement aixecada i rematada amb un aleró.
Respecte del propulsor -de tracció posterior- els de Gaydon (Regne Unit) han seguit mantenint el V12 biturbo de 5,2 litres, però amb 745 CV i 753 Nm de par màxim. Això significa 30 cavalls més. Aquesta cavalleria està administrada des d’una transmissió manual de sis velocitats, un detall extremadament purista.
Pel que fa a alleugeriment de la balança, la marca ha aconseguit reduir el pes uns 100 quilograms respecte del Valour gràcies a una sèrie d’intervencions quirúrgiques molt precises. En aquest sentit s’ha integrat un bastidor auxiliar posterior fet amb tecnologia 3D i s’ha incorporat un tub de torsió de magnesi ultra lleuger.
Al ser també de magnesi, les llandes de 21 polzades també han permés reduir uns quants quilograms el pes total. Finalment, la bateria d’ions de liti ha permés als enginyers estalviar-se fins gairebé 12 quilògrams més.
El plaure i l’essència de pilotar
El comportament de l’Aston Martin Valiant destaca pels seus nous amortidors Multimatic Adaptive Spool Valve (ASV). Aquests amortidors donen a l’esportiu un punt de precisió més gran gràcies a la seva capacitat d’adaptació ultraràpida.
El cotxe també porta frens ceràmics de carboni de 410 mm al davant i de 360 mm al darrere.
Els modes de conducció no impliquen res de nou. Concretament hi ha els modes Sport, Sport+ i Track ja coneguts. En tot cas, sí que han rebut un recalibratge per oferir una experiència més radical, sobretot pilotant per circuit amb els modes Track i Sport+.
Pel que fa a l’interior, l’Aston Martin Valiant ha rebut el mateix tractament que a la part exterior, destacant l’ús massiu de la fibra de carboni la vista.
Un element molt destacable del lloc de comandament el tenim en els seients tipus bàquet signats per Recaro.
Tot i aquest accent tan purista, atenent les necessitats de connectivitat d’avui dia el cotxe incorpora una pantalla flotant a la part més alta del taulell central, de manera que la connectivitat i la interacció directa del pilot amb la majoria de sistemes del cotxe es fa des d’aquest element.
Goodwood Festival of Speed
Dos elements amb detalls remarcables els tenim al volant de tres radis i a la palanca del canvi. Fent honor al canvi d’accionament manual, el volant s’alinea visualment amb la palanca adoptant un disseny clàssic totalment circular i sense cap botó. Per la seva banda, la palanca de canvis, a més d’un disseny retro absolut, també té l’articulació de l’engranatge descoberta, deixant a la vista gran part de l’engranatge. Just al davant de la palanca de canvi hi ha el botó d’encesa del motor.
El cert és que els interiors, tot i estar fets a base de fibra de carboni, Alcàntara i alumini, presenten una visual més aviat senzilla pel que fa a l’impacte visual del conjunt. Això és així perquè la prioritat era concentrar-ho tot en el pilotatge, deixant qualsevol altra consideració al marge.
Per acabar comentar que Fernando Alonso i Aston Martin van presentar el súperesportiu a finals de juliol al Goodwood Festival of Speed, certamen en el què van destapar la seva unitat, la primera de les 38 que finalment hi haurà.
Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.
Fotos: Aston Martin