Dacia Jogger Hybrid: eco, set places i molt ben fet

Seguint l’estel silenciós del Dacia Spring, el seu primer model 100% elèctric, la marca ha anat evolucionant la seva gamma de models sostenibles amb més opcions. Exemple d’això el tenim en el Jogger Hybrid, el seu primer model de naturalesa híbrida.

Per resumir-ho en una frase, abans d’estendre’ns més al detall, us diré quelcom que porto pensant des de fa un temps i que he anat comprovant a partir dels últims llançaments: Dacia ha evolucionat enormement i ofereix cotxes sorprenents en tots els aspectes, sent una gran alternativa a tots els nivells, mantenint a ratlla el tema del preu, doncs tot i aquesta gran evolució, continua sent la marca amb millors tarifes!

A mitjans d’agost vam poder conduir-lo i la veritat és que, com acabo de dir, el nou crossover familiar dels romanesos ens va semblar fantàstic.

Per 26.900 euros, que és el preu de l’acabat topall de la gamma, el Jogger Hybrid és el model més costós del catàleg la marca romanesa. Això sí, també és el que més arguments té de tots, atès que a més de disposar d’un complet equipament i estar molt ben acabat, és de tecnologia híbrida i té set places. Cal destacar que a més, és l’opció més barata del mercat amb aquesta capacitat.

4,5 metres ben administrats

Malgrat ser un set places, la longitud total és relativament continguda: 4,54 m de llarg i una batalla que puja fins als gairebé tres metres. Aquesta cota, com tota la resta, inclosa la de capacitat del maleter, són les mateixes les de qualsevol Jogger del catàleg, al marge de les places que tingui.

Precisament, atès que l’habitabilitat i la polivalència són arguments prioritaris per als que busquen un cotxe 5+2, Dacia ha mantingut intacta la capacitat del maleter. En aquest sentit, tot i que l’acabat híbrid compti amb el tema de les bateries, la capacitat de càrrega no s’ha vist alterada. En aquest sentit, el Jogger híbrid de 7 places pot assumir fins a 1819 litres de volum al maleter (amb la 2a i 3a filera de passatgers reclinades). En configuració de 5 places, la capacitat és de fins als 506 litres i de 160 litres si les set places estan en ús.

El sistema per habilitar les dues places de la tercera filera, les quals, a diferència de la gran majoria de models del mercat serveixen inclús per a adults de talla continguda, donat que l’altura per a les cames és una mica més notable, es pleguen amb molta facilitat gràcies a una palanca que hi ha a la part posterior.

Destacar que aquests dos seients també són fàcilment extraïbles, de manera que podem desmuntar-los si no els hem d’utilitzar, guanyant amb això algun litre més de càrrega.

Un 5+2 molt còmode

Respecte de la comoditat dels seients (d’ajustament manual), cal dir que ofereixen una posició molt còmoda, tant al davant com a la segona filera, la qual, amb 1,4 metres d’espai de porta a porta, ofereix espai suficient per a tres persones.

Encara a la segona filera, destacar que l’espai per als genolls és també molt ampli, fins i tot si es tracta de persones amb cames llargues.

De la tercera filera, com ja hem dit, a diferència de moltes altres opcions del mercat poden allotjar passatgers més enllà de nens de molt curta edat.

Quant a espai per a dur coses, més enllà del maleter el Jogger ofereix espais suficients per encabir un munt de gadgets. Per exemple: al túnel central disposem d’un espai per al telèfon mòbil i un altre amb dos sotagots. Sota el reposabraços hi ha un altre espai tipus cofre. Finalment hi ha els clàssics espais de les portes davanteres i posteriors.

Com els E-Tech de Renault

El sistema propulsor del Jogger combina tres motors, juntament a una avançada caixa de canvi automatitzada. El motor tèrmic és un quatre cilindres de gasolina d’1.6 litres amb 91 CV i 144 Nm. El segon motor, en aquest cas elèctric, és de 36 kW (49 CV). Aquests dos motors són els que s’ocupen de la tracció del cotxe.

Amb 15 kW (20 CV), el tercer motor, també elèctric, és el que alimenta tots els sistemes del cotxe i fa les funcions d’arrencada, alternador i generador.

Els dos motors elèctrics prenen l’energia d’una bateria d’ions liti de 1,2 kWh.

Tot el sistema es completa amb una caixa del canvi automàtica intel·ligent amb sis relacions: quatre per a gestionar el motor gasolina i dues per a l’elèctric.

4.8 litres de catàleg

Gràcies en aquest sistema híbrid, el Dacia Jogger Hybrid és la versió més eficient de la gamma. Segons el catàleg, en cicle mixt consumeix uns 4,8 litres als 100 km (4,9 amb set places), a la pràctica, nosaltres vam fer 5,1 que tampoc està malament.

Encara que la marca continua prioritzant en cotxes a preus molt continguts, com la resta de models d’última factura, el nou Dacia Jogger gaudeix d’un equipament molt complet i qualitatiu, especialment si parlem de l’acabat S.L. Extreme, que és el que van cedir-nos al concessionari de Becier Vehicles. En tot cas, l’Expression (l’altre acabat disponible), també inclou un munt de coses interessants.

Botons clàssics: els justos i necessaris

Pel que fa a botons d’accionament clàssic, a més dels del control del clima, tenim els del tancament, el dels quatre intermitents i el botó d’activació del mode Eco. Al volant també tenim alguns comandaments de control. Al costat esquerre hi ha els dels sistemes ADAS i al dret els del sistema multimèdia.

L’últim comandament d’accionament manual és el del fre d’estacionament elèctric. Aquest comandament està situat a la part del túnel central, darrere de la palanca de canvi.

Còmode, espaiós i polivalent

El primer que ressalta un cop estàs als comandaments, són les dues pantalles. D’una banda tenim la de 7,0 polzades de darrere del volant i per l’altre la multimèdia de 8,0 polzades de la zona central.

Un altre detall molt visual, encara que en aquest cas, només en termes d’estètica, el tenim en la motllura de tipus teixit que vesteix gran part del quadre de comandaments i dels agafadors de les portes. Combinada amb les altres superfícies rematades a base d’un plàstic més dur, tot dóna una agradable sensació de qualitat.

Impressions al volant

Vam poder conduir el Dacia Jogger híbrid tant entre parròquies, com pel centre de la capital i Escaldes-Engordany i la veritat és que treballa molt bé. Una altra cosa serà per carretera oberta, un entorn en el qual no vam arribar a provar-lo.

A baixa velocitat el cotxe respon molt bé, sobretot a l’exigir-li potència extra en una acceleració imprevista entre 20 i 100 km/h. Ara bé, per sobre dels 120 km/h, la capacitat d’acceleració és més lenta.

Una altra limitació, encara que en pro de l’estalvi i la rendibilitat, és que el cotxe no disposa ni de lleves al volant ni d’un botó que permeti forçar-lo a treballar en mode elèctric exclusivament. Per contra, el sistema de propulsió permet al Jogger circular a velocitats de fins a 70 km/h accionant només el motor elèctric.

D, B i Eco

La qüestió és que els motors del Jogger funcionen en conjunt i ho fan de forma automàtica segons les circumstàncies de la conducció i sense que depengui del conductor directament.

En aquest sentit, el conductor té tres alternatives com a opció: activar el mode D, el mode B amb frenada regenerativa i el mode Eco, que ajusta les revolucions per reduir la demanda de combustible, donant sempre que pugui prioritat al motor elèctric.

Respecte al mode B, destacar que es pot accionar per sobre dels 100 km/h sense que el cotxe freni excessivament. També afavoreix considerablement la regeneració d’energia. Cal dir però, que el mode Drive ja és molt eficient en aquest aspecte, amb tan sols aixecar el peu de l’accelerador.

Estalviador en l’ús diari

El cert és que vam iniciar la prova amb la bateria una mica per sota del 50%. Vam començar rodant entre parròquies, pujant per la Comella i des d’allà a Engolasters. Un cop de tornada a l’encreuament que hi ha a Pont de la Tosca, la bateria estava al 81%, així que molt bé!

Ja en la fase urbana, breu però intensa pel volum de cotxes que hi havia al centre del nucli urbà, vam circular molt suaument (quasi bé sempre en mode elèctric). Després d’uns 23 quilòmetres la bateria estava al 39%.

Coma conclusió direm que és cert que el sistema actua tot sol, sí, però és molt fàcil d’administrar el tipus de propulsió si conduïm amb el tacte necessari, que no vol dir lentament. Només cal que el sistema treballi de manera natural, sense forçar-lo a fer acceleracions brusques, quelcom que a la ciutat, és molt fàcil de fer.

Qualitat-preu-equipament, notable

Pel que fa a equipament, a més del display multimèdia de 8,0 polzades amb navegador i de la pantalla del quadre d’instruments, l’acabat Extreme (el millor dels dos disponibles) inclou alçavidres a totes les portes, fars LED, fre d’estacionament elèctric, retrovisors elèctrics i calefactats, sensors de llums i de pluja, retrovisor interior amb funció dia i nit, accés i arrencada sense clau, càmera de visió posterior amb guia d’aparcament, climatitzador i sensors d’estacionament davant i darrere..

Si en això hi sumem sistemes d’assistència, com el de frenada automàtica d’emergència, avís per col·lisió frontal, limitador de velocitat, ajuda de sortida en pendent o el control de creuer, més un disseny i uns materials de revestiment ben assemblats i de tacte agradable i una estètica exterior molt prou atractiva, està clar que en el Jogger tenim una alternativa familiar, hibrida i AWD més que interessant!

Que podria incloure més coses, segur que sí, però també parlaríem d’altres preus, així que valorant tot el que porta i com o porta, aquesta opció de cotxe ens sembla una gran alternativa!

Informeu-vos a Becier Vehicles, Dacia Andorra, en la seu central que Grup Becier té en l’Av. d’Enclar, 144. Tel 871812

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç.







 

Compartir article: