Erik Faura: “m’agradaria arribar a ser pilot professional”

Com no tot han de ser pilots amb molta experiència, doncs s’ha de donar cabuda a tothom, en aquesta ocasió dediquem aquesta entrevista a l’Erik Faura, un jove pilot que de la mà d’en Gerard de la Casa s’està iniciant en el món de la competició.

És així que fa unes setmanes vam reunir-nos amb ell i amb Gerard, qui d’alguna forma és el seu mentor en aquesta nova aventura que tan bé coneix De la Casa.

Bones Erik, tinc entés que tot i que estàs començant ja has fet algunes curses, com per exemple a les GSeries.

Sí, he fet dues temporades i molt bé. El primer any que vaig competir va ser a Side by Side i vam fer tercers. Aquest any (2024-25) vaig competir a Giant, la categoria reina i vaig fer segon a la general, guanyant la segona carrera i quedant tercer a la tercera.

Faura

El gel és una disciplina tècnica i la majoria pilots que hi participen són experts, així que va ser un gran bateig. No?

Sí que va ser-ho. De fet, a la meva final vaig guanyar a pilots de la talla de Dani Sordo i de Laia Sanz.

Com?

Sí sí, com ho sents! (Gerard). A una de les finals l’Erik sortia primer i just al darrere tenia a Dani Sordo. El cas és que en lloc d’arronssar-se, tal i com va arrencar va escapar-se i va defensar la posició fins creuar la meta. Fer això quan et persegueix un pilot del calibre de Dani Sordo, no és fàcil! 

La veritat és que va ser molt emocionant, de fet no m’ho podia creure! – matitza  somrient l’Erik.

I tú Gerard? Perquè crec que també vas competir.

Aquest jovent ens va posar a lloc a tots, començant per mi!- afirma mirant-se a l’Erik.

Abans d’aquest ‘aproach’ al gel, quin diries que va ser el detonant que va fer-te decidir per aquest món? Potser en Gerard?

Des de petit que m’ha cridat l’atenció, però sí, ell i la meva mare m’han ajudat a fer el pas.

No t’ho pensis. Avui dia els nens ja pugen amb les idees clares –afegeix el de Gedith Center.

Si que m’ha ajudat i molt. Jo tenia ganes de provar-ho, suposo que com molts nois de la meva edat. En el meu cas he tingut la sort de conèixer el Gerard, és família per a mi!  Ell m’ha donat la informació i la confiança i també em va ajudar a convèncer a la meva mare, la meva patrocinadora!

Havies pujat algun cop a veure les GSeries abans de competir-hi?

Sí. He pujat en varies edicions i com coneixia al Gerard doncs ho podia viure de forma més intensa. Un dia va dir-me que hi havia la possibilitat de provar-ho i després de parlar-ho a casa vam tirar endavant per veure que tal se’m donava.

Gerard. Com vas decidir-te a proposar-li? Va ser una aposta a cegues?

No. Jo a l’Erik ja el coneixo de fa temps i sabia que el tema li tirava. A més, tenia alguna referència d’ell pilotant a simuladors, així que entre una cosa i l’altra, quan va arribar l’ocasió vaig proposar-li.

Algun projecte de cara en aquest 2025, més enllà del gel?

Sí. Aquesta temporada aprofitarem que s’han recuperat les pujades d’Andorra per participar-hi. També faré el Ral·li d’Andorra.

Aquest any hem passat d’una pujada a quatre. Això amb el Ral·li d’Andorra completen les cinc proves que formem el Campionat d’Andorra i és el que mirarà de fer aquest any l’Erik –m’explica en Gerard.

A part del Ral·li d’Andorra, les pujades són la Pujada Arinsal, la de la Peguera, la de Beixalis i la d’Arcalís, on vas tot sol, però ja tens company per fer el ral·li?

No encara. Volem fer-ho bé. Encara estem avaluant alguns aspectes.

Home Erik, si el gel no és cosa fàcil, les pujades i el Ral·li d’Andorra encara són reptes més complicats.

Per això mateix no hem tancat encara el tema del company. En tot cas m’estimula molt competir contra pilots amb tanta solera. Serà un gran aprenentatge en tots els sentits.

Ja tens el cotxe?

Sí. Això ja ho tenim tancat. Competirem amb un Seat Leon. Saps el Leon amb què competia en Joan Vinyes Jr? Doncs aquest.

Com aquest any ell (Joan Vinyes Jr) ha passat a certàmens de circuits, farem servir el Leon amb el suport tècnic de Baporo Motorsport, que és un equip amb les millors garanties. Veure’m que surt de tot plegat- conclou en Gerard.

Gerard, jo no soc un entés, però tot i que se’l veu fort per l’edat que té, un calendari així potser requerirà d’una bona preparació, tant de pilotatge com física. 

És més important fer algun test per agafar-li el tacte al cotxe, que no pas el tema físic. A part que l’Erik ja té un bon físic, al final les pujades tot just fan tres o quatre quilòmetres i creu-me que no et fan suar gaire –matitza el veterà pilot mentre se li escapa un altre somriure.

Erik, ja has fet algun test?

Sí. Vam poder baixar a Calafat a fer un test complet d’un dia i la veritat és que va anar molt bé. El Leon va súper bé i em sento molt còmode pilotant-lo. Tinc moltes ganes de poder fer més tests per seguir agafant-li la mida.

Abans ha sortit el tema dels simuladors. Que pots dir-me? Creus que realment ajuda a a l’hora de pilotar en real?

Depend de quines coses crec que sí. A mi em va molt bé per conèixer els circuits i sobretot per aprendre la gestió de carrera, és a dir, el tema de les graelles de sortida, les banderes, els pneumàtics i coses així. Ara bé, pel que fa al cotxe com a tal, no ho veig tant.

Més enllà de la gestió de cursa que dius, la forma en la que gestiones els revolts d’un circuit, creus que realment s’apropa a com ho pots fer a la vida real?

Crec que el simulador et permet conèixer molt els circuits i d’alguna forma arribes a saber com actuar, però un cop el fas a la vida real hi ha factors que al simulador no hi són, com ara la metereologia, la temperatura de l’asfalt. Tot això el simulador no ho gestiona igual. Amb això vull dir que amb el simulador potser pots fer un tram a fons, mentre que a la vida real no podràs fer-lo igual a causa de variables que al simulador no pots preveure amb precisió.

Has pensat pilotar també en aquesta modalitat?

No, tot i que no ho descarto. De fet el Frank (Porté) m’ha dit més d’un cop de provar i practicar plegats, però el cert és que ja em costa prou combinar tot el que faig amb els estudis, que són el més important. En tot cas, ho tinc a la recàmera i si mai el temps m’ho permetés, potser ho afegiria a l’agenda.

Quants anys tens i què estàs estudiant?

Tinc 17 anys i estic fent segon de batxillerat tecnològic.

La teva idea és dedicar-te a la competició professionalment?

Com t’he dit els estudis són prioritaris, però sí, m’agradaria poder arribar a dedicar-m’hi. En tot cas, fins i tot aconseguint dedicar-me en això, crec que s’ha d’estar format i tenir una alternativa professional, doncs mai se sap.

Ara per ara competir és com un hobbie. De totes totes, el més important és formar-se professionalment i afortunadament aquest punt el té molt clar. – ens comenta en Gerard.

No sé si saps que quan fem entrevistes, i precisament una de les darreres li vam fer al Gerard, sempre fem algunes preguntes estàndard a tots els entrevistats, així que som-hi. Et vas treure el carnet a la primera?

Sí. Tot i que amb 17 anys va ser el carnet J.

Estaràs comptant els dies per complir 18 i poder conduir tot sol, com un que jo sé….

Tinc la sort de poder pilotar quan la majoria de gent no pot, així que tot arribarà. Poc a poc i bona lletra, però sí, ganes no em falten!

Diga’m, quin cotxe tindríes per moure’t a diari?

Un BMW M3!

Vas fort. I si ara et diguessin que pots comprar el cotxe que vulguis, però només un?

No hi ha dubte: un Porsche GT3 RS

En això crec que el Gerard no està d’acord, oi?

No. En això no estem d’acord!

I dels elèctrics que en penses?

No sabria dir-te, però el que està clar és que les coses han de canviar. Els combustibles fòssils ja no són una alternativa viable. En tot cas les coses estan evolucionant molt ràpid i a molts nivells. Qualsevol alternativa serà bona si serveix per revertir la problemàtica mediambiental. 

Bé, si et sembla ho deixarem aquí. Estic segur que més endavant tornarem a seure per fer una segona entrevista. No sé, tinc com un pressentiment…

Tan de bo.

——————

Si voleu accedir a d’altres articles breus i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog. També podeu accedir directament des d’aquest enllaç.

Compartir article: