Finalment hi ha una marca que ha tingut en compte les queixes generalitzades de la majoria de conductors del “món mundial” respecte a la tendència dels fabricants de cotxes a concentrar la pràctica totalitat dels comandaments a les pantalles digitals.
Les queixes arriben donat que hi ha moltes funcions d’us freqüent, com ara els quatre intermitents, la calefacció i aire condicionat, el regulador de la intensitat de l’aire, el volum de l’equip multimèdia o fins i tot els intermitents –Tesla va arribar a substituir les palanques per botons al volant– a moltes marques es controlen des de les enormes pantalles centrals del cotxe. Aquesta situació, per molt xula i moderna que sigui, requereix molta més atenció i molt més temps d’execució a l’hora de manipular-les, amb la conseqüent distracció de la carretera. Per contra, fer el mateix manipulant un botó físic del de tota la vida tot just requereix unes dècimes de segon. Per tant, aquesta modernitat digital suposa un risc immens en termes de seguretat en ruta.

El gran desconegut
És cert que moltes funcions es poden manipular per control de veu, de fet aquests era és la idea dels fabricants, però és igual de cert que la gran majoria dels usuaris encara no estem preparats per manipular les funcions del cotxe mitjançant el control per veu. Que per què? Doncs no sabria dir-vos-ho. Vergonya? Resistència al canvi? Manca d’hàbit? Potser hi hagi una mica de tot això, però bé, el cas és que no ho fem servir tot el que hauríem!
Doncs bé, Volkswagen sembla que serà el primer a rectificar, tornant a incloure botons d’accionament tradicional als seus nous models i el primer serà el VW ID.2ALL.
Afortunadament, com acostuma a passar sempre, n’hi ha prou que una marca faci alguna cosa i que aquesta tingui una bona rebuda perquè la resta la segueixi, de tal forma que per una vegada els usuaris haurem aconseguit revertir un tema que estava més que clar que reclamava un replantejament.
Tal com acabo de comentar, la reintroducció de botons físics començarà amb el ID.2ALL, un dels quatre vehicles elèctrics que arribaran d’aquí al 2027. Destacar que el Volkswagen ID.2ALL hauria d’arribar a finals d’aquest mateix any.
Tot és començar
Segons ha trascendit, les cinc funcions d’ús recurrent que es manipularan mitjançant controls físics seran: l’ajustament del volum, els controls de calefacci i de l’aire condicionat, el flux del ventilador i el botó dels quatre intermitents.
Si tot segueix com s’ha indicat, tots aquests botons estaran alineats per sota de la pantalla d’infoentreteniment. A més, per allò de fer-ho encara més còmode, també estaran al volant.
Malgrat aquest canvi, no cal dir que les pantalles tàctils continuaran sent les grans protagonistes dels cotxes, inclosos els de Volkswagen, ja que per a moltes altres coses resulten molt pràctiques, com ara la visualització de la ruta de navegació, especialment per als passatgers, la visualització de l’entorn mitjançant les càmeres perimetrals del cotxe –inclosa la marxa enrere– la visualització de la biblioteca del sistema multimèdia i moltes altres configuracions que en molts casos administrarem amb el cotxe aturat. Fer anar tot això des d’una gran pantalla, a més d’estètic, indiscutiblement resulta molt més pràctic, fàcil i visual.

Clars avantatges
Al marge d’això i tornant a les funcions recurrents que manipula el conductor mentre condueix, també està claríssim que disposar de botons físics aportarà com A poc els següents beneficis:
- Important reducció de la distracció conduint, ja que els botons físics permeten al conductor ajustar en fraccions de segon les funcions essencials sense haver de perdre de vista la carretera, mentre que les pantalles tàctils requereixen més temps i molta atenció visual.
- Mecanització del moviment. Mitjançant botons d’ús freqüent i de fàcil manipulació els conductors desenvolupen el que s’anomena “gest amb memòria muscular”, és a dir, al ser moviments repetitius s’accedeix als controls físics de forma ràpida i segura, sense necessitat de pensar ni mirar.
- Més accesibilitat: per a molts conductors amb particularitats en termes d’agilitat de moviments i mobilitat restringida els botons tàctils són menys complicats.
- Millor funcionament en condicions adverses: els controls físics continuen sent funcionals en tot tipus de situacions, mentre que els inclosos a les pantalles depenen del funcionament de la pantalla. Si no va la pantalla, no hi ha botons!
- Seguretat d’activació: els botons proporcionen una confirmació instantània amb un simple moviment (on-off), assegurant a l’usuari que ha activat o desactivat una funció sense necessitat d’haver de fer una confirmació visual.
Plàstics negre piano
Al prioritzar aquests aspectes clarament relacionats amb la seguretat viària, Volkswagen està apostant per una conducció més segura i pràctica, a part de demostrar que escolta i té en compte el feedback dels conductors. A més, el canvi anunciat pel Grup Volkswagen no només hauria d’estendre’s a totes les seves marques, sinó que també l’hauria d’adoptar moltes altres marques de la indústria. En aquest sentit, se sap que d’un temps cap aquí els fabricants estan reconsiderant l’equilibri entre les interfícies digitals i els controls tradicionals, doncs és evident que més enllà de l’opinió pública, la seguretat al volant està per davant de tot.
Ara ja només quedaria que també deixessin de fer servir els maleïts, per bruts i per delicats, embellidors a base de plàstics negre piano! No conec a ningú que estigui a favor d’aquest material, però noi, tot i que han afluixat una mica, la majoria segueixen posant-lo a molts cotxes, des del mé barat al més luxós!
Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.

Fotos: Volkswagen Newsroom