Què tenen en comú el darrer Lamborghini i el vinagre balsàmic de Módena? Que ambdós combinen la tradició i el futur necessaris per mantenir l’essència que els fa únics.
En el cas de Lamborghini, amb el Revuelto la marca ha apostat per la hibridació per seguir mantenint el seu V12, mentre que els d’Acetaia Sereni han recuperat les botes de terracota per produir el seu ‘aceto’ balsàmic tal com es feia a l’època de l’Imperi Romà.

Viatgem fins els turons de Módena per provar el nou Lamborghini Revuelto, un supercotxe amb més de 1.000 CV, el disseny del qual ha estat obra de l’alemany Mitja Börkert.
La nova creació dels del brau italià manté l’efecte “wow” imprescindible en tot Lamborghini, incloent les portes d’obertura vertical i introduint la forma en “Y” que ja havíem vist en anteriors models de Börkert.
El frontal presenta unes grans obertures per garantir la refrigeració necessària, mentre que al voltant de la cabina, a l’estil dels Ford GT, també hi ha canals d’aire per optimitzar l’aerodinàmica.
lgual que l’últim Countach, l’aleró posterior del Revuelto és mòbil. Remarcar que les dues sortides d’escapament potser no són tan proporcionades com les de l’Aventador o les del Murciélago.
Per veure-ho tot al detall, el primer punt de la ruta programada on fem una parada és Vignola, on visitarem Acetaia Sereni.
La família Sereni té la línia de botes de vinagre balsàmic més antiga del món, amb gairebé 100 anys d’història. Tot i això, l’última generació de la família ha innovat, combinant passat i futur. I és que el seu conegut balsàmic segueix envellint en aquestes antigues botes de fusta. Paral·lelament però, Francesco Sereni ha llançat una nova variant en la què utilitza botes de terracota, tal i com feien els romans fa més de 2.000 anys.
Davant les vinyes on es recull el raïm per produir aquest conegut vinagre, aprofitem per fer una ullada al colossal motor V12 de 6,5 litres atmosfèric del Revuelto, un motor que declara 825 CV a 9.250 rpm i 725 Nm a 6.750 rpm, sent capaç d’assolir les 9.500 rpm de règim màxim.
Mentre que moltes marques han presentat supercotxes amb motors amb menys cilindres sobrealimentats per turbocompressors, Lamborghini ha seguit fidel a l’V12 per al seu nou vaixell insígnia. Això sí, el peatge que ha hagut de pagar és la introducció d’un sistema híbrid que afegeix tres motors elèctrics i una bateria de 3,8 kWh, tot plegat per aconseguir una potència màxima de 1015 CV.
Destacar que aquest motor ofereix una musicalitat increïble, just el que s’espera d’un motor d’aquest nivell.
Acabada la visita al celler tornem a l’asfalt dels turons de Módena per seguir provant com cal l’esportiu.
Donats els nombrosos forats i bassals que hi ha, val a dir que les carreteres de la regió no són les més perfectes del món, però és precisament aquí on els pilots de prova de les grans marques d’aquesta vall coneguda mundialment com la Motor Valley (la vall del motor), posen a punt els seus supercotxes. El cert és que és sorprenent que en aquestes llengües d’asfalt en tan mal estat es posin a punt els xassís dels grans esportius que es produeixen al món. De fet, mentre estàvem allà ens vam trobar amb pilots de prova de Ferrari al volant d’un nou model camuflat.

Lamborghini anuncia una acceleració de 0 a 100 km/h de 2,5 segons, un temps espectacular que s’aconsegueix gràcies al sistema Launch Control i a la tracció integral que garanteixen els dos motors elèctrics davanters, cadascun amb 110 kW de potència i que exerceixen la funció de torque vectoring.
La velocitat punta és igual de salvatge, superant els 350 km/h.
Des de la introducció del sistema 4×4 al Diablo, tots els Lamborghini V12 tenien el canvi amb un eix que enviava la potència al tren davanter i un altre que passant pel motor enviava la potència al tren posterior. Al Revuelto desapareix aquest esquema mecànic degut a la introducció dels motors elèctrics.
Un altre gran canvi arriba amb la nova caixa de canvi de doble embragatge de 8 relacions, la qual substitueix la caixa manual d’embragatge pilotat de 7. La nova caixa és molt més suau i confortable i al mateix temps és més ràpida que abans. A més, mentre que abans el canvi estava en posició longitudinal, ara està situat darrere del motor V12 de forma transversal.
Com el seu predecessor, el Revuelto presenta un xassís monocasc de carboni, tot i que ara és un 25% més rígid i un 10% més lleuger.
Ja que parlem del xassís, una altra novetat important ve de la mà dels frens CCB Plus. Fets a base de carboni i ceràmica, el sistema porta al davant uns discs de 410 mm amb pinces de 6 pistons, mentre que al tren posterior equipa discs de 390 mm i pinces de 4 pistons. Ni l’Aventador ni el Countach oferien una potència de frenada semblant. Ja era hora que el model top de gamma de Lamborghini dugui un sistema d’aquest calibre.
Pel que fa al comportament, a nivell dinàmic el Revuelto està a anys llum de l’Aventador. El nou superesportiu dels de Lambo és molt més efectiu i menys crític en els límits.
L’esquema de suspensió està format per braços dobles i amortidors pilotats, el que es tradueix en una precisió i rapidesa de resposta brutals!
Desapareix el sistema tipus ‘push-rod’ de l’Aventador a l’estil dels cotxes de Le Mans i de l’F1, a favor d’amortidors disposats de manera vertical. Fins i tot en el mode més dur, filtra bé, cosa que no passava amb el seu predecessor.
També cal reconèixer la gran feina feta pel que fa al sistema de direcció integral, doncs hi ha moments en els què sembla que el cotxe sigui molt més petit i lleuger del que és realment.
A l’accelerar és increïble sentir la descomunal empenta que ofereix el seu sistema híbrid. No només sembla una nau espacial, sinó que aporta sensacions de nau espacial.

Però no només les prestacions són espectaculars, el cotxe ara és més còmode que mai. Mai abans cap altre model havia estat tan suau i progressiu al fer trajectes rutinàris. Fins i tot els seients ofereixen un altíssim grau de confort.
Darrere del volant el cotxe manté les lleves de gran format fixades a la columna de direcció. Potser el que menys m’agrada és la forma del quadre principal d’instruments, amb una pantalla de gran format que no està tan ben integrada com la de l’Aventador.
En resum: el que està clar és que aquesta nova meravella de Lamborghini és un nou exemple que demostra que innovació i tradició no han de seguir necessàriament camins separats.
Lamborghini ha mantingut l’V12 gràcies a la incorporació del sistema híbrid. Per la seva part, els d’Acetaia Sereni produeixen una sèrie limitada del seu preuat vinagre balsàmic envellint-lo en botes de terracota, tal i com es feia fa 20 segles.
A Itàlia hi ha un impressionant respecte pel passat i aquestes dues marques italianes han demostrat amb les seves darreres creacions que es pot mirar al futur fent un gest a la Història.
Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.
També podeu accedir al vídeo de Vlogs de Coches des d’aquí
