“No passa res, fins que passa”, la nova campanya Missió Zero Accidents

Missió Zero Accidents.- El president de l’Automòbil Club d’Andorra, Enric Tarrado, el director del departament de Mobilitat del Govern d’Andorra, Jaume Bonell, Mireia Maestre, directora de Comunicació i Marca de MoraBanc i Toti Sasplugues, secretari general de l’ACA, han presentat a mig matí d’avui a la seu central de Morabanc la quarta edició de la campanya nacional de seguretat viària Missió Zero Accidents, campanya que s’emmarca en el programa ACA Impuls MoraBanc.
De la mateixa forma que cada any s’ha incidit en objectius molt concrets, tot i que l’abast sempre mira de ser el més ampli possible, la nova campanya “No passa res fins que passa”, tindrà com a objectiu incidir en el comportament del factor humà. En concret farà especial èmfasi en reduir a zero els accidents provocats per les distraccions directes o indirectes dels conductors mentre condueixen.

Les dades són evidents

Segons la informació presentada durant la roda de premsa del passat 22 de setembre, referent al conveni acordat entre l’ACA i el Govern d’Andorra, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va indicar que el 20% dels més de 600 accidents de trànsit registrats al llarg de 2021, van ser causats per distraccions al volant, majoritàriament per l’ús del mòbil.

D’altra banda, els indicadors obtinguts mitjançant l’IMACA (l’informe de la Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra) pel que fa a les sancions, van posar en relleu les següents dades:

• L’any 2019 van registrar-se un total de 190 sancions per distraccions al volant, 117 de les quals van ser per l’ús de telèfons mòbils o altres dispositius.
• L’any 2020 van registrar-se 176. Aquell 109 van tornar a ser per l’ús de telèfons mòbils o altres dispositius.
• Al 2021 val a dir que va haver-hi la casuística que al setembre entrava en vigència el nou Codi de Circulació; van ser un total de 200 les sancions per distracció, de les quals 139 van tornar a ser per l’ús de telèfons mòbils o altres dispositius.
• En el que portem de 2022, concretament fins el 5 de setembre, són 206 els totals de sancions executades per distraccions al volant i 204 són per l’ús de telèfons mòbils o altres dispositius. Esfereïdor!

En el seu torn de paraula, Enric Tarrado, president de l’Automòbil Club d’Andorra, ha comentat que “la distracció s’ha convertit en un problema de seguretat viària. Cada vegada és més freqüent veure les persones utilitzant el mòbil mentre condueixen, i aquesta acció és la causa de molts accidents a les nostres vies. Una distracció al volant ,ja sigui contestant el mòbil, enviant missatges o programant el GPS, per esmentar algunes accions, pot tenir conseqüències molt greus per a qualsevol usuari de la via pública, sigui conductor o vianant. A l’ACA creiem que s’ha d’actuar en tots i cadascun dels factors que intervenen en l’accidentalitat: persones, vehicles i infraestructures. Aquesta campanya no hauria d’existir, però el factor humà encara és el de més risc”

Els 4 tipus de distraccions

Quan ha arribat el torn de paraula de Toti Sasplugues, secretari general de l’ACA, hem entrat més en matèria i la veritat, per molt que ens dolgui haver d’admetre-ho, poc o molt, ens hem identificat en algunes coses que quan te les expliquen, entens lo perilloses i de fet absurdes que resulten, sobretot quan suspeses les opcions i possibles conseqüències que pugui derivar-ne.

Sasplugues, després d’una introducció molt didàctica, ha agrupat les distraccions al volant de 4 blocs.

Visuals

La distracció visual es simplement perdre de vista la via per la què estem circulant perquè estem distrets. No importa per què.

Auditives

La distracció auditiva és la que ve causada per centrar l’atenció en sons al·liens als propis de la conducció, de manera que perdrem atenció si mai hi ha un soroll important derivat del conduir o del que ens envolta conduint, doncs estem pendents de- per exemple- el soroll del timbre del telèfon.

Físiques

En tercer lloc hi ha la distracció de caràcter biomecànic o físic. Aquesta distracció fa referència a la separació d’una o fins i tot de les dues mans del volant o del canvi de marxes per la necessitat de manipular un altre objecte no relacionat amb la conducció, és a dir, el mòbil!

Cognitives

Finalment tenim la distracció cognitiva. Quantes vegades anem conduint pensant en coses del dia a dia, concentrant-nos en aquestes coses, sobretot si ens porten de cap o són un problema que hem de resoldre? No cal que ens respongueu, cada dos per tres, això és així!

Anar conduint pensant en això o en allò altre fa que sense donar-nos compte perdem molta concentració, de tal forma que davant d’una situació que requereixi tota la nostra atenció, simplement actuarem tard. Malauradament, actuar tard pot implicar una desgràcia molt gran, o com a mínim, un mal tràngol, un ensurt  i una factura inesperada al planxista! Per això, per molt que costi, hauríem d’entendre el conduir com una activitat en la que hem d’estar 100% concentrats, doncs al final, conduir un cotxe significa estar movent una massa d’entre 1 i 2 tones, que es diu ràpid!

Dit això -que sempre acabem liant-nos-  seguim, que la roda de premsa ha estat realment interessant.

Les consequències

Un cop identificades les quatre tipologies de distraccions, les quals sorgeixen a  partir de molts estudis fets arreu del món (DGT, RACC, FIA), Sasplugues ha seguit comentant una sèrie de punts, com ara les principals conseqüències derivades de distreure’s al volant:

  • Dificultat per controlar la posició lateral.
  • Control deficient de la velocitat de conducció
  • Disminució de la distància de seguretat.
  • Increment del temps de reacció de frenada.
  • Reducció de les pràctiques de seguretat.

Pel que fa als factors determinants, el grau de perillositat de les distraccions depèn de tres factors:

  1. La complexitat de la distracció (per exemple, introduir una adreça al GPS mentre estem circulant, en lloc de fer-ho aparcats)
  2. La durada (atendre una trucada telefònica)
  3. La freqüència (agafar el mòbil recurrentment per enviar, llegir missatges i contestar-los).

En referència a la tipologia de les distraccions, es poden identificar dues:

  1. Les distraccions tecnològiques: ús del mòbil, tauleta,el GPS, l’equip d’àudio…
  2. Les distractors no tecnològiques: fumar, beure i menjar…

“No passa res, fins que passa”

Ja en la recta final de la seva intervenció, Sasplugas ha comentat que “després de les dades obtingudes a partir de fonts com ara el servei de Cos de Policia, un cos  que està a peu de carrer i coneix bé la problemàtica de les distraccions, ens vam adonar que la conceptualització de la campanya ens portava al fet que les distraccions al volant són un risc no percebut pels usuaris de les vies. Estan  infravalorades, però són un risc real de seguretat viària. El gests de mirar el mòbil, menjar, fumar.. tot ens fa perdre l’atenció i ens desvia de la tasca de conduir. A partir d’aquí, incorrem en tot un seguit d’infraccions, sense comptar els accidents, que poden ser lleus, greus o mortals. És per això que hem decidit treballar en una línia de comunicació que té la seva pauta principal en incidir en el comportament humà”

Tal i com ha comentat Sasplugues “la distracció al marcar un número de mòbil té una durada de sis a tretze segons, i en sis segons no passa res fins que passa. Distracció i velocitat són un binomi que augmenta significativament els nivells de risc durant la conducció”

Escrit tot això que acabeu de llegir, estem segurs que tots els que heu llegit aquest article estareu plenament d’acord que la problemàtica hi és. Per  tant, ens agradi o no  -ja que lamentablement no canviarem nosaltres sols-  campanyes com aquesta segur que ajudaran molt a fer-nos pensar més sovint en tot el que fem malament al volant. Al menys, des de Motoraldia ho veiem clar i considerem un gran bé que ens apretin una mica. O això o que ens toquin bé la butxaca amb grans multes, que per aquí també acostumem a parar prou atenció.

Així doncs, benvinguda sigui aquesta nova campanya!

Morabanc amb una mobilitat segura

Sota la marca ACA Impuls MoraBanc, l’entitat financera segueix donant suport al repte d’impulsar, conjuntament amb l’ACA, la millora de la mobilitat de les persones a Andorra.
‘Missió Zero Accidents’ és un dels tres projectes que inclou l’ACA Impuls MoraBanc. En aquest sentit, Mireia Maestre, directora de Comunicació i Marca de MoraBanc, ha comentat que “la mobilitat va de persones i sumar per la seguretat de tots és una missió important de l’ACA Impuls MoraBanc. Nosaltres estem compromesos perquè sabem que una mobilitat més eficaç, pràctica, sostenible i segura ens aportarà a tots una millor qualitat de vida a Andorra”

Clar i català

Abans d’acabar la presentació, s’ha emés el nou vídeo de la campanya, curt, clar i molt directe (el teniu al final de l’article). Aquest nou vídeo reprodueix una escena amb la que tothom, qui més qui menys, s’identificarà segur. Es tracta d’una escena que veiem contínuament, dia sí, dia també, tot i que moltes vegades ens quedem a uns milímetres del cotxe del davant. O no és cert que a diari veieu algú conduint mirant el mòbil?

En fi, esperem que aquesta nova campanya que posa el focus en una de les distraccions més freqüents: l’ús del mòbil, tingui l’efecte buscat. En tot cas, és feina de tots i cadascun de nosaltres posar-hi remei. A més, avui dia la majoria de cotxes porten sistemes per contestar via Bluetooth, com ara els sistemes Apple Car Play o Android Auto, quelcom que fa més incomprensible que fem servir el mòbil a l’orella. I si el que tenim és un cotxe amb uns anys, al mercat hi ha dispositius molt barats per poder respondre sense tocar el mòbil.
Per tot plegat, prou excuses i ajudem a complir l’objectiu d’aquesta campanya, reduint entre tots a zero els accidents per distracció!

Acabem amb el nou vídeo de la campanya.

Compartir article: