Pagani Utopia: art i tecnologia en moviment 

El Pagani Utopia és el darrer superesportiu dels de Pagani Automobili, marca coneguda per la seva devoció envers esportius del més alt nivell, tant en rendiment, com sobretot pel desplegament de detalls artesanals excepcionals que desborda cada model.

Primer va arribar el cupé (2022) i no fa gaire la versió roadster, presentada aquest passat estiu 2024. Cupé o convertible el Pagani Utopia és la culminació d’anys d’innovació i refinament d’aquesta prestigiosa marca, la qual des dels seus inicis segueix fidel al seu mètode constructiu: combinar l’art amb la tecnologia i l’enginyeria més puntera i amb l’Utopia han aconseguit pujar el llistó de l’excel·lència a un nivell quasi inversemblant. Ja que el convertible (roadster) ha estat el darrer en arribar, si us sembla dedicarem el gruix del reportatge fotogràfic a ell.

Pagani Utopia

El Pagani Utopia manté la filosofia de disseny tan característica dels cotxes d’Horacio Pagani, heretant l’experiència acumulada de tots i cadascun dels models precedents mentre segueix aquesta filosofia tast seva: crear superesportius que són autèntiques obres d’art d’alt rendiment. 

El més esculptural

La carrosseria del Pagani Utopia està esculpida íntegrament amb fibra de carboni d’alta resistència. D’extrem a extrem el seu perfil dibuixa línies fluides i elegants que evoquen estil, bellesa, fluïdesa, radicalitat i dinamisme pels quatre costats, fins i tot quan el cotxe està aturat. Però és que el seu disseny no només és impressionant estèticament, també és absolutament i premeditadament funcional.

Vist des del davant el cotxe trasmet grans dosis d’agressivitat i de caràcter, començant pels fars LED, propers en termes de disseny als dels Pagani Huayra i Zonda.

Els detalls fets a base d’alumini anoditzat, els difusors posteriors i linconfusible sistema d’escapaments realcen l’estètica atrevida del superesportiu, mentre que les portes amb sistema d’obertura d’ala de gavina, es desplacen com si fossin els delicats braços d’una ballarina, realcant la dolçor del conjunt amb el seu moviment, reafirmant un cop més els dissenys clàssics de la marca d’Emilia Romagna, així com la inqüestionable devoció del seu fundador envers les coses belles i simplement perfectes.

En el cas de l’Utopia Roadster, esmentar que porta un sostre rígid ultra lleuger fet a base de fibra de carboni, fàcilment desmontable. Instal·lat permet la màxima entrada de llum gràcies al gran panell de vidre superior. A l’hora de descapotar el cotxe podrem guardar el sostre al garatge.

Si anant descapotats es girés el temps amenaçant inesperadament pluja, podrem capotar el cotxe fent servir una capota de lona que hi ha guardada en una preciosa maleta que hi ha situada entre els dos seients.

Potència i refinament italià

Sota el capó el Pagani Utopia allotja un V12 biturbo de 6 litres, 884 CV i 1100 Nm signat per Mercedes-AMG. Amb aquest arsenal sota el capó l’esportiu italià vola, fent el 0 a 100 km/h en 2,8 segons.

La velocitat màxima supera els 350 km/h, fet que situa aquest superesportiu a l’Olimp dels cotxes més ràpids del món.

Destacar que a part de tenir la mateixa potència, tant el convertible com el cupé pesen exactament el mateix, 1280 kg.

El motor d’aquest súper cotxe està acoblat a una transmissió manual de 7 velocitats, una opció poc habitual avui dia, un detall que descobrint un cop més que la veritable essència del pilotatge segueix a les transmissions de tota a vida i en aquest cas -mostra del que acabo de dir- és la que han volgut la majoria dels 229 afortunats posseïdors de cadascuna de les unitats fabricades: les 130 unitats roadster i les 99 cupé. 

Luxe i artesania

L’interior torna a ser una autèntica obra mestra de l’artesania de la factoria italiana. Miris on miris, tots els detall que guarneixen l’habitacle han estat dissenyats específicament i fabricats a mà pels millors artesans de Pagani, fent servir processos manuals, així com els millors materials, com ara cuirs de selecció per als tapissats i fibra de carboni i alumini polit per als plafons i components rígids. 

Aquest sublim disseny torna a inspirar-se en la rellotgeria d’alta gamma, com delaten les diferents esferes analògiques, elegants, però amb un aire que combina exquisidament amb un estil únic que fon el millor de dues èpoques, la del passat més romàntic i la d’un futur que només Horacio Pagani sap concebre. 

Com ja és habitual a la marca, la nova proposta d’aquest constructor de somnis segueix apostant pels controls tàctils, per funcionals i perquè són peces obligades si es vol transmetre l’atmòsfera de la vella escola, clàssica, bella i mal ens pesi, cada cop més oblidada per la majoria de grans marques.

Els seients esportius estan dissenyats per proporcionar el màxim confort, tot garantint la subjecció pròpia dels backets de curses, quelcom essencial conduint a alta velocitat. De la mateixa forma el volant -també fet a base de cuir i fibra de carboni-, regala al pilot no solament una estètica brutal, també un tacte excel·lent.

Tradició i modernitat

Com no podia ser d’una altra manera, Pagani sap que a la càrrega emocional clàssica que imprimeix a les seves creacions, ha d’afegir sí o sí la màxima tecnologia, de manera que el cotxe equipa la tecnologia més puntera de la indústria, començant per l’entreteniment, amb un sistema que inclou connectivitat Bluetooth, navegació per satèl·lit i un sistema de so d’alta fidelitat. Tanmateix, per no prostituir l’atmosfera del cotxe s’ha optat per una interfície molt minimalista i sense les pantalles habituals tàctils! Sí, sí, no hi ha pantalles!

El quadre d’instruments combina esferes analògiques amb un discret display digital que proporciona la informació essencial al conductor: la velocitat, les revolucions i les dades del motor. Poc més fa falta!

respecte de la resta de l’interior, jutgeu vosaltres mateixos: la tapisseria de cuir a quadres, les catifes, també de cuir, l’aplic d’alumini sobre base de fusta que hi ha entre les cames, el canvi de marxes i fins i tot la clau amb la Roma del cotxe encaixada milimètricament….. miris on miris el cotxe és simplement un èxtasis! Això sí, tot això s’ho val amb escreix donat que parlem de més de tres milions d’euros.

Tot i que no hi ha un maleter com a tal, el cotxe sí que inclou a cada costat, just per darrere dels dos seients, un espai concret en el que encabir la bossa de viatge de cuir que Pagani inclou amb la compra del cotxe. No és tan gran com per marxar molts dies, però bé, en aquest nivell d’exquisidesa imagino que aquest no és un cotxe amb el que fer llargs viatges. De fet, qui tingui al garatge una peça d’aquestes, segur que tindrà alguna altra més adient per viatjar!

Amb plaques andorranes

Com a anècdota acabaré comentant que de les 99 unitats fabricades del Pagani Utopia, n’hi ha com a mínim una amb plaques del Principat, quelcom excepcional donada la dificultat que hi ha per poder accedir a una d’aquestes peces de culte. En realitat però, tampoc resulta tan estrany d’un temps cap aquí. De fet, també hi ha un Huayra i més d’un Zonda matriculats al Principat. Diferent és que els arribem a veure’ls mai circulant, doncs tret d’un Zonda, que a l’estiu creua la frontera més d’un cop cop, la resta normalment tot just trepitgen l’asfalt de l’ITV!

Si voleu accedir a altres novetats Premium, podeu fer-ho des de la secció del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Recull fotogràfic Pagani Utopia Roadster

Fotos: Pagani

Compartir article: