Renault Megane E-Tech, provem el nou elèctric dels francesos

Tot i que si parlem de marques pioneres en electrificació, se’ns vingui al cap marques com ara Lexus, Toyota, Hyundai o Volvo, certament n’hi ha un munt més. Diem això perquè si  no ho sabieu, Renault va ser una de les primeres marques generalistes europees que va apostar fort en aquest camp. I és que els francesos ja porten venuts prop de mig milió de cotxes de propulsió elèctrica.

Gràcies en això, l’arribada del nou Megane E-Tech 100% elèctric no podia ser més que un altre gran encert que acabarà de posicionar la marca en aquest camp.

De fet, això ho podem afirmar ja amb total contundència, doncs no fa gaire vam poder comprovar-ho en primera persona. I és que quan diem “comprovar en primera persona”, ho diem per partida doble: pel tema de l’electrificació com a tal i pel tema del cotxe en general, doncs més enllà de la propulsió, sorprén d’allò més en termes de prestacions, de disseny, d’acabats i d’estil.

El nou Megane E-Tech elèctric porta la nova plataforma CMF-EV. Gràcies en aquesta plataforma ha estat possible que la gamma Megane incorpori entre les seves opcions de propulsió, l’elèctrica. En aquest sentit, el model arriba amb dos nivells de bateria i amb dos nivells de potència, sent la de 220 CV l’opció més potent i prestacional de totes, així com la que més autonomia ofereix (uns 450 quilòmetres).

Exterior tipus crossover

El nou Megane elèctric impressiona tot just veure’l. Impressiona per la seva corpulència i pel nou i suggeridor estil que llueix amb la nova carrosseria. Però malgrat aquesta imponent presència, el cotxe no és tan gran com sembla. En aquest sentit, dir-vos que mesura 4,2 metres de longitud, 1,5 d’altura i 1,77 d’ample. La distància entre eixos fa 2,69 metres. Com veieu, és fins i tot més petit que el Megane de sempre (4359 x 1447 x 1814)

Per a la prova, Becier Vehicles ens tenia preparat un Megane E-Tech Iconic, l’acabat més alt de gamma del catàleg. Respecte a la bateria i a la potència, la unitat també era la més potent i prestacional, és a dir, la de 220 CV amb 450 km d’autonomia (segons cicle WLTP).

Com veieu en les imatges, el cotxe lluïa un encertat color gris, combinat amb detalls en negre i aplicacions daurades en els baixos de tots dos extrems, això últim al més pur estil del que ens tenen acostumats els dissenyadors de l’equip de Lucca di Mea, al capdavant de Renault des de principis de 2020. I és que encara que l’antic CEO dels de Martorell porti molt poc a Renault, està clar que el seu equip de disseny va arribar a temps per deixar empremta en el Megane.

Nova personalitat

Particularitats a part, el Renault Megane E-Tech també és fàcilment identificable com a un Renault gràcies als diferents trets d’última factura que hem vist en els últims llançaments de la marca, com ara els apèndixs dels llums del davant.

Entre nous detalls i detalls heretats, el que és indiscutible és que aquest nou lliurament  llueix molt. Per exemple, els grans logos de la marca, el nou estil dels fars i dels pilots -tots amb tecnologia LED- els nervis de tensió que defineixen la carrosseria -músculant-la amb molt d’estil-, també la línia de cintura descendent dels costats, les manilles de les portes davanteres enrasades o les de les portes del darrere incorporades en el mateix pilar C, són trets d’estil molt potents que atorguen al cotxe un estatus de modernitat, de canvi radical, de tot!

Cal dir que a més d’incidir en termes d’estètica, alguns d’aquests elements juguen un paper definitiu en termes d’aerodinàmica, com és el cas de les manilles enrasades de les portes davanteres. Amb tot, l’aerodinàmica del cotxe marca coeficient de penetració de 0,29 Cx. Excel·lent!

Interior fresc molt atractiu 

Si per fora el cotxe ens va sorprendre, per dins també va aconseguir mantenir els nostres sentits a flor de pell.

Els de Renault han dissenyat un interior amb una gran sensació de volum, sobretot en les places davanteres. Es tracta d’uns interiors que tendeixen a la simplicitat, no per senzills, sinó per lleugers, però incloent tot el que han d’incloure.

Quan et poses al volant, el primer element que et crida l’atenció és precisament aquest, el volant. Presenta un nou disseny lleugerament aplanat tant per dalt com per baix. També incorpora una sèrie de botons físics des dels quals es poden gestionar algunes de les funcions principals del cotxe. Just  per sota del radi transversal, tenim el polsador del sistema Multi-Sense (els modes de conducció)

Fent anar les lleves de canvi podrem administrar els diferents nivells de retenció del sistema de frenada regenerativa del cotxe.

2 pantalles digitals

Ja darrere del volant, ens trobem amb el quadre digital d’instruments de 12 polzades. Des del botó VIEW podrem canviar entre les diferents opcions de visualització disponibles, inclosa la pantalla amb el GPS, o les altres pantalles amb diferents informacions i configuracions. En aquest sentit, podrem anar canviant la tipografia en funció del mode de conducció triat.

En la part central del taulell de comandaments tenim l’altra gran pantalla de 12,3 polzades. Instal·lada en posició vertical, aquesta pantalla serveix per controlar tots els ajustaments del cotxe, a excepció de la climatització, que es controla des dels botons que hi ha just a sota. La resta d’informacions, com ara tot el referent al telèfon, a l’áudio i a les diferents aplicacions, es manipula des de la pantalla gran central.

Serveis Google

A part del bon tacte, de la bona i ràpida resposta que ofereix la pantalla al manipular-la, cal destacar que el sistema de gestió ara inclou algunes funcions de Google, un detall que fins avui no hem vist massa, per no dir gens.

Hi ha dades i utilitats molt interessants gràcies a Google Maps, com el fet de poder calcular el percentatge de càrrega en relació amb el trajecte i el destí final. A més, al disposar de Google també tens a la teva disposició l’assistent Google Assistant.

Òbviament, tot i que ja és una cosa bastant habitual, el cotxe ve equipat amb els sistemes de sincronització d’Apple CarPlay o d’Android Auto.

Com queda dit, sota la pantalla central estan situats els controls del climatitzador i just per sota d’aquests hi ha la safata per a recarregar el mòbil sense necessitat de connectar-lo.

Molt ben acabat

Pel que fa a la qualitat de materials i a l’assemblatge d’aquests, tot l’interior presenta uns acabats excel·lents, molt agradables al tacte i molt ben acoblats, quelcom que a més d’evitar sorolls molestos, dona lloc a uns interiors moderns i molt funcionals, sobretot al davant.

Els seients de la unitat de prova incloïen un entapissat de pell perforada per facilitar la transpiració. Són seients molt amples, la qual cosa afavoreix molt el confort, malgrat restar-li subjecció lateral si  es condueix de manera esportiva o en trams amb molts revolts. Els seients inclouen ajustaments, memòria elèctrica i també calefacció.

Sigui com sigui, la prioritat de la marca en aquest cotxe no passa per l’esportivitat, sinó pel plaer de viatjar i pel confort i de tot això el nou Megane va sobrat.

El cotxe també arriba amb un paquet d’il·luminació interior ambiental configurable molt atractiu. En mode automàtic el sistema d’il·luminació variarà de tonalitat en funció de la intensitat de la llum exterior.

Una mica just al darrere

Respecte a les places posteriors, començarem amb l’accés. El nou Megane té les manetes d’obertura “ocultes” integrades al pilar C. L’accés aés fàcil i còmode tant per l’altura com per l’amplada.

Un cop asseguts, l’espai per a les cames és correcte, igual que ho és l’espai pel cap (jo medeixo 1,68 i anava molt sobrat).

Un punt ‘negatiu’, encara que és comú en la gran majoria d’elèctrics que porten les bateries allotjades a la base del cotxe, és que els genolls queden una mica més alts de l’habitual. Ara bé, sabem que això passa amb tots els cotxes elèctrics. De la mateixa forma, cal destacar que com en tot elèctric, moure’s per les places posteriors de costat a costat resulta molt còmode, igual que ho és ocupar la plaça central, doncs no hi ha pont de transmissió ocupant espai.

Completarem el repàs de les places posteriors esmentant les sortides d’aire centrals i les dues preses de càrrega de tipus USB-C.

Ah, també hi ha espai per a deixar coses tant en els habituals portaobjectes de les portes, com en uns compartiments que hi ha en la part posterior dels seients del davant, ja sabeu, com els dels avions.

De 440 a 1245 litres

Ja que us parlat dels portaobjectes de les places posteriors, seguim amb el tema de capacitat de càrrega. A l’hora de carregar les maletes, el primer que ens trobem és que cal aixecar-les una mica, atès que l’accés està lleugerament més alt que en un cotxe tradicional. Perquè? Pel mateix que el tema genolls en les places posteriors: el terra de cotxe esta una mica més alt a causa de les bateries.

Dit això, en quant a espai pur i dur, el cotxe ofereix 440 litres naturals de càrrega.

Val a dir que el maleter del Megane E-Tech és més alt que profund, per la qual cosa caldrà acostumar-se a ordenar l’equipatge més cap amunt que cap al fons.

En cas de necessitar molt d’espai de càrrega, podreu arribar als 1245 litres amb els seients de la segona fila reclinats.

Finalment destacar que sota el sòl del maleter hi ha un compartiment ideal per dur-hi els cables de recàrrega.

Bateries i motors

El Renault Megane E-Tech està disponible amb dos motors i dos bateries. El motor menys potent lliura 130 CV i 250 Nm de par. Normalment està vinculat a la bateria de 40 kWh de capacitat.

Aquesta variant d’accés és capaç de pujar de 0 a 100 en 10 segons. La seva velocitat màxima és de 150 km/h. Amb tot, l’autonomia anunciada és d’uns 300 km (WLTP).

El motor més potent -que és el que vam poder provar- puja la potència fins a 220 CV amb 300 Nm de par. Aquest motor va associat sempre a la bateria de 60 kWh. Amb aquesta configuració de motor el temps necessari per pujar de 0 a 100 és de 7,4 segons, mentre que la velocitat punta limitada és de 160 km/h.

Respecte al consum, la marca homologa un consum mixt de 16,1 kWh/100 km (autonomia de 450 quilòmetres). Podem dir que és així, atès que nosaltres vam rodar als voltants d’aquesta xifra la majoria del trajecte.

Existeix una tercera motorització, encara a hores d’ara no sabem si arribarà. Aquesta versió combina el motor petit amb la bateria gran. Si mai us interessa, dirigiu-vos al departament comercial de Renault per saber-ne més.

Sensacions al volant

Com queda dit, per a la prova els de Becier ens van deixar un Megane E-Tech 60 kW, amb l’acabat Iconic i el motor d’amb 220 CV. Encara que el cotxe homologa una autonomia de fins a 450 quilòmetres, nosaltres vam arrencar la prova amb una mica menys de 390 km.

Com sempre que hem provat un model elèctric, el primer que crida l’atenció és el silenci, la calma, el relax que aquests cotxes regalen al ser tan silenciosos. Després, normalment el que sents és l’embranzida, una sensació que si condueixes normalment un cotxe de combustió, segur que notaràs, atès que per hàbit, sempre s’accelera amb una certa contundència.

Eco és Eco!

En el cas que ens ocupa, aquesta vegada l’embranzida no va arribar. I és que quan arrenques, el cotxe posa per defecte el mode ECO. Com a bon estalviador, aquest mode conté fins a tal punt el consum que limita al màxim la capacitat d’acceleració,  fent que el cotxe agafi velocitat molt suaument. Ara bé, només cal passar a Confort o a Sport per reviure el que els elèctrics ofereixen al trepitjar fort!

Podríem considerar un punt negatiu que el cotxe en mode ECO sigui tan pla a nivell reaccionis, atès que segons com t’enxampi, per exemple avançant, la falta de reacció podria suposar un problema.  Nosaltres no ho considerarem així. Entenem que si vas en ECO representa que estàs buscant el màxim estalvi i això s’aconsegueix amb escreix. En el cas que de sobte et calguès molta embranzida, només caldrà tenir per la mà les bondats del sistema Multi-Sense per canviar en mil·lèsimes de segon d’ECO a Confort o Sport i sortir disparat. Així doncs, al final, més que la passivitat de la manera ECO, destacarem com a punt fort la rapidesa i efectivitat del Multi-Sense.

Sistema Multi Sense

Ja que hem introduït el sistema Multi-Sense, acabem de comentar-lo.

Les diferents opcions disponibles són: Eco, Confort, Personal i Sport. A mida que vas pujant les prestacions de potència i efectivitat augmenten, de la mateixa manera que van perdent eficiència i estalvi de bateria.

Una vegada has posat el mode Sport, el més prestacional, el cotxe desboca els seus 220 CV per fer-te gaudir com un nen amb sabates noves i creieu-me, baixant cap a Pons vam gaudir el que no està escrit!

A més de la potència, la duresa de la direcció també augmenta. Ah, no oblidem que el disseny del quadre de comandaments, tant pel color, com per la configuració de les pantalles, també va canviant segons el mode seleccionat.

Direcció molt directa

Destacar que la direcció del Megane E-tech és molt directa i ràpida, un detall especialment interessant en trams amb molts revolts.

El taratge de la suspensió també és bastant còmode, quelcom que vam percebre més durant la prova pel centre de la ciutat, especialment en passar pels incomptables sobrenivells que hi ha als carrers.

Malgrat ser una suspensió molt còmoda, el cotxe gairebé no balanceja, fins i tot conduint amb bon ritme fent girs forts. Això passa perquè les bateries van allotjades en la base central del cotxe.

Gràcies en això, -de nou, tal com passa en la majoria d’elèctrics- conduir amb bon ritme per les  carreteres com les d’Andorra, no solament és segur, també resulta divertit.

Comentar que el Megane E-Tech segueix sent exclusivament de tracció davantera.

Sistema de recuperació d’energia

Igual de pràctic i divertit és interactuar amb els nivells variables de retenció. Aquest sistema de frenada regenerativa és especialment útil i funcional, tant en ciutat com al baixar per ports de muntanya com els que tenim a Andorra entre les diferents parròquies. Per poc que circulem així, les bateries es recuperen molt.

Els diferents graus de retenció es gestionen directament des de les lleves del volant, fent-les anar com si reduíssim marxes. Al fer-ho, a més de frenar sense fer servir els frens, recuperarem molta energia elèctrica a la bateria, la qual cosa farà més eficients els nostres trajectes.

Molt ben insonoritzat

Encara que no vam poder conduir per vies com ara autopistes, en alguns trams que coneixem vam còrrer per veure si el silenci que sents circulant entre els 70 i els 100 km/h es mantenia més enllà. La veritat és que el resultat va ser molt satisfactori.  Fins i tot anant a 150 el cotxe manté no ressona gens. Així doncs, podem dir que el nou Megane E-Tech presenta un aïllament acústic molt correcte.

Respecte als assistents

El Renault Megane E-Tech compta amb ni més ni menys que 26 sistemes d’assistència ADAS. Entre aquests destacarem el regulador adaptatiu intel·ligent de velocitat segons els mapes.

El cotxe actua amb molta suavitat en tot moment, mantenint la velocitat de creuer programada en funció del ritme del cotxe precedent. Fins i tot davant d’una frenada brusca, el cotxe frena sense estirades ni sobresalts.

Encara que ho vam provar sense massa temps ni massa repeticions, també ens van semblar molt efectius el sistema de gestió de frenada d’emergència marxa enrere i el de sortida segura d’ocupants (a l’obrir la porta).

Tota la gestió d’activació, programació i anul·lació dels sistemes d’assistènciasón molt fàcils de programar, evitant així que t’havia de distreure. Només fa falta familiaritzar-se amb el procés i ja ho tindrem.

Dues faltes, per no callar!

La palanca que no ens va semblar molt afortunada, atès que no la veus i a més és difícil de manipular conduint, és la del control de volum i canvi d’emissores. El volant la tapa completament i la roda de selecció resulta bastant incòmoda de fer girar. En segon lloc, creiem que l’accés a l’ancoratge del cinturó també resulta una mica incòmode, atès que està molt enfonsat i costa tancar el cinturó.

En tot cas, ja veieu que si de tot el cotxe, aquestes són les pegues que vam trobar, benvingudes siguin! I és que al cap i a la fi, totes dues coses són mals menors. Possiblement amb més dies d’ús acabaríem trobant-li el truc a les dues.

Consum molt raonable

Acabarem parlant del tema autonomia / consum, la gran assignatura que tot i que va millorant, continua sent l’assignatura pendent dels elèctrics purs.

Vam marxar de Becier amb un 86% de bateria. El marcador indicava que teníem 386 km d’autonomia.

Al llarg de la prova vam 180 km, 35 dels quals entre Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria per provar el cotxe en ús urbà. Després, de cara a la prova de carretera, entre baixar cap a Pons i tornar, més el tram final que vam fer fins al Grau Roig, vam fer els quilómetros restants.

Ja aparcats a les instal·lacions de Becier, l’autonomia del cotxe continuava marcant 204 quilómetros.

Una mitjana de 14,4 kW/h

En la prova feta pel centre urbà i fins que vam creuar la duana de la Farga de Moles vam anar en mode ECO. A partir d’aquell moment tota la prova de carretera la vam fer entre Confort i Sport. De pujada, en arribar a la Seu vam tornar a posar-nos en ECO, atès que hi havia trànsit i ja sabeu que no hi ha opció per poder avançar (en aquell moment és on vam provar el sistema de regulació adaptatiu intel·ligent de velocitat amb velocitat de creuer adaptativa).

Una vegada a Encamp, vam tornar a seleccionar el mode Confort per pujar fins a Soldeu. Finalment, de baixada i fins arribar a Becier, vam tornar a posar el mode ECO.

El consum final que vam obtenir va ser de 14,4 kWh/100 km, una xifra més que raonable. La veritat és que entre l’efectivitat del sistema de frenada regenerativa  -dels millors que hem provat-  més el Multi Sense, es pot esprémer molt bé l’autonomia i el rendiment del cotxe.

Preus aptes pel Pla Engega

Respecte als preus, dir-vos que el nou Megane arrenca des dels 34.900 euros, arribant fins els 48 mil deL Megane E-Tech Iconic, el més alt de la gamma. Per tant, sigui quin sigui el que escolliu, podeu  gaudir dels avantatges del Pla Engega.

Per acabar i donada la quantitat de coses que inclou aquesta nova generació Megane, us convidem que us dirigiu al concessionari de Becier Vehicles. Allà, el seu equip comercial completarà tota la informació que acabem de donar-vos.

Trobareu el concessionari Renault de Becier Vehicles a l’Av. de Enclar, 146 de Santa Coloma, Tel. +376 871800

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç

Compartir article: