Renault Type A: un cotxe, una llegenda

El Type A protagonista d’aquesta fitxa no només va ser el primer cotxe de Renault, sinó que va marcar un abans i un després en la història de l’automòbil. Amb el seu disseny innovador, la seva simplicitat mecànica i la seva gran acollida comercial, aquest model equipat amb un motor de De Dion Bouton va assentar les bases del que des d’aquell mateix moment esdevindria una de les marques més importants del món.

Renault Type A

L’inici d’una gran marca

La història de Renault va començar amb un cotxe petit i assequible, una filosofía que han seguir en gran mesura fins avu. Tanmateix, aquest primer cotxe incloïa molts valors afegits per a la seva època. De fet, moltes marques van adoptar moltes coses del Type A per als seus models.

126 anys després de la seva primera aparició circulant pels carrers de la capital francesa, el Renault Type A ha esdevingut una peça de col·leccionista molt valuosa I no només per tenir tants 100 anys. Pràcticament no queden unitats més enllà de la que conserva Renault o les d’uns pocs col·leccionistes i museus, com és el cas de la peça exposada al Museu Nacional de l’Automòbil d’Andorra. Val a dir que aquesta unitat -com passa amb la totalitat de peces exposades- llueix un estat de conservació envejable.

El cas és que més enllà de la seva escassetat, el Type A és un automòbil molt valuós per ser un dels precussors de l’automobilisme tal i com el coneixem i perquè gràcies a l’èxit que va tenir va nèixer la marca Renault.

Louis Renault

A finals del segle XIX, concretament l’any 1899, el món de l’automòbil estava encara definint-se. L’enginyeria evolucionava ràpidament i moltes marques experimentaven amb diferents dissenys i tecnologies per presentar vehicles fiables cada cop més accessibles. En aquest context, Louis Renault un jove emprenedor francès, va revolucionar el sector amb el llançament del seu primer automòbil: el Renault Type A. El jove empresari va equipar-lo amb un dels millors motors disponibles a l’època, un motor De Dion-Bouton amb 1,75 CV.

Un cotxe revolucionari

El Renault Type A és un automòbil petit i lleuger. Porta una carrosseria oberta inspirada en les anomenades “voiturettes” franceses, com ara les de De Dion Bouton que també en trobareu al museu encampedà i de les que també parlarem per aquí més endavant.

La cabina, per a dues persones, recorda els carruatges de finals de segle XIX i incorpora uns seients que són autèntics sofàs!

A nivell estructural el cotxe inclou un xassís de ferro amb una construcció que tot i ser molt resistent és també molt lleugera. El cotxe porta eixos rígids amb suspensions de molles semiel·líptiques, el que a l’època garantia molta més comoditat al circular per carreteres encara sense asfaltar, que era el més habitual tret de la zona central de París. En aquells anys aquest detall va marcar la diferència.

Motor De Dion-Bouton

El Type A equipa un motor monocilíndric de 4 temps de De Dion-Bouton refrigerat per aire. Té una cilindrada de 273 CC i una potència d’1,75 CV i la seva velocitat màxima podia arribar als 32 km/h. Us ho imagineu? Encara que avui dia aquesta xifra pugui semblar inversemblant, a finals del segle XIX era un rendiment sorprenent per a un vehicle tan petit.

Un altre element innovador del Type A és el seu sistema de transmissió. A diferència de molts altres vehicles de l’època equipats amb transmissions per cadena, Louis Renault va apostar per un sistema de presa directa amb un arbre de transmissió, una solució que millorava l’eficiència i reduïa el manteniment.

Èxit immediat

Presentat oficiosament el 24 de desembre de 1898, quan Louis Renault va treure’ls tot d’una del garatge per conduir-lo pels carrers de París, el cotxe va impressionar i sorprendre d’allò més als vianants, no solament per la seva bellesa i tamany contingut, sobretot va sobtar tothom per l’agilitat i facilitat amb la què és movia. Tan va ser així que que en les 24 hores següents li van fer les primeres dotze comandes. Ell no ho sabia encara, però en aquell mateix moment estava naixent Renault com a marca.

El cert és que des d’aquella primera passejada l’èxit comercial del Type A va seguir creixent. I és que gràcies a la seva combinació de tecnologia avançada i sobretot a un preu competitiu, quan en aquells moments les marques fabricaven cotxes cars, grans i pesants, la fòrmula de Louis Renault encaixava molt bé en les necessitats dels emergents conductors de classe mitjana de la capital francesa.

Amb l’èxit del Type A va arribar la constitució de la fabrica Renault Frères de la mà de Louis Renault i els seus germans Marcel i Fernand.

Les curses, la darrera empenta!

Els germans Renault va entendre ràpidament que calia aprofitar l’embranzida que van tenir amb el Type A i que per acabar de popularitzar-lo a gran escala el millor aparador possible era el món de la competició. És així que van inscriure el cotxe en diverses proves de regularitat i resistència, quelcom que a més de donar-lo a conèixer, també va demostrar definitivament la seva fiabilitat.

Una de les primeres grans victòries va ser a una prova de llarga distància entre París-Trouville. En aquesta prova el cotxe va destacar per la seva velocitat i facilitat de maneig i per la seva gran resistència. Aquest èxit va aconseguir el que buscaven: generar molt més interès pel seu cotxe i amb ell augmentar les comandes exponencialment.

Un cotxe innovador

Per tot això, el Renault Type A està considerat avui dia com un dels cotxes més importants de la història de l’automoció. No només va ser el primer vehicle de Renault, també va establir alguns dels principis que definirien la marca durant més d’un segle i en gran part fins i tot la indústria.

Esteu encuriosits després de tot el que heu llegit? Doncs apropen-vos a conèixer aquest i molts més cotxes de col·lecció, tots ells protagonistes de la història de l’automòbil des del seus inicis, acostant-vos al Museu Nacional de l’Automòbil d’Andorra. Podeu informar-vos dels horaris de visita fent clic aquí.

Per altra banda, si voleu veure més fitxes de les peces del museu, podeu accedir-hi des d’aquest altre enllaç.

Compartir article: