El DS SM Tribute que us presentem en aquest espai es presenta com un model conceptual inspirat intensament en el Citroën SM, model de la gamma Citroën de fa quasi 75 anys.
Amb aquesta nova interpretació, DS, des de fa uns anys independent de Citroën, podria obrir la porta a un nou i interessant filó d’inspiració a partir del qual establir les seves futures bases de disseny.
Com tot homenatge que s’ho valgui, l’SM Tribute té molt en comú amb el mític Citroën SM del que deriva.
Si acabessin basant el seu catàleg en aquest model conceptual tan elegant, retro, glamurós i sofisticat, o si més no una part, els dissenys resultants podrien suposar un pas endavant molt personal per a la marca.

Fruit d’un concurs
La gestació d’aquest espectacular concept car es remunta a mitjans de 2020, quan DS va publicar una sèrie de propostes fetes pels seus dissenyadors al centre d’estil i disseny que la marca té a París. El repte? Reinterpretar el mític SM dels 70.
Aquesta pluja d’idees també va coincidir amb el desé aniversari de la independència de la marca envers Citroën, la qual cosa va afegir al concurs molta més rellevància.
La veritat és que, a la vista d’aquesta proposta, no em sorprèn que DS s’hagi entusiasmat com per arribar a plantejar-se seriosament si tirar endavant el projecte seria viable, sigui d’una manera o d’una altra.
La gamma DS de Citroën, i amb ella també l’SM, va catapultar la indústria de l’automoció del país gal al més alt nivell en termes de disseny, de tecnologia, de confort i de prestacions.
Model revolucionari
Amb un disseny absolutament trencador per a l’època, Robert Opron, el seu creador, va concebre un cotxe que va revolucionar el mercat com cap altre model de Citroën. A més, tot i que com qualsevol model amb els anys va desaparèixer, a partir dels DS i de l’SM van arribar molts més cavalls guanyadors per a Citroën, com l’exitosa gamma Citroën GS.
Pel que fa al propulsor, l’SM de 1970 amagava sota el capó un motor Maserati amb 170 CV, capaç de propulsar-lo fins als 220 km/h. A més, l’SM també va incloure elements de seguretat i de confort inèdits a l’època. Entre altres, el cotxe equipava frens de disc, un sistema de direcció únic que oferia un radi de gir molt curt, canvi de marxes hidràulic sense necessitat d’embragatge, fars direccionals, alçavidres elèctrics, tapissats de pell i, com no, la seva famosa suspensió hidroneumàtica heretada dels DS, un element que a més de confort aportava un adherència a la carretera i una seguretat sense precedents.

Una incògnita
Encara està per decidir si podria arribar a producció, ni que fos amb els habituals canvis que s’acaben aplicant als models conceptuals respecte als de producció final, però per poc que s’hi assemblés -i això seria el més lògic- el resultat seria, crec, un èxit!
Comparativament, el DS SM Tributo és gairebé igual de llarg que el Citroën SM original presentat a Ginebra el 1970, també anomenat el Citroën balena o tauró. El prototip actual mesura 4,94 m, tres centímetres més que l’original. La seva alçada, de només 1,34 cm, també és gairebé la mateixa, mentre que l’amplada sí que creix, arribant ara als 1,98 metres (14 cm més).
Un altre tret característic del model és la seva poca alçada respecte al terra, situada al voltant dels 10 cm en condicions normals.
Igual que el model de 1970, el frontal no presenta cap graella visible. Al seu lloc els enginyers han col·locat al nou SM una pantalla il·luminada amb una seqüència lumínica amb tres mòduls.
SM Tribute: el tauró del XXI
Com veieu, al llarg dels seus gairebé cinc metres de longitud, el perfil del cotxe desborda aerodinàmica, sobretot per la poca alçada que dibuixa la carrosseria, estilitzada al màxim a base de línies molt llises. Completen la vista lateral les grans llandes de 22 polzades, les quals, a la part del darrere estan parcialment cobertes amb unes plaques (al model original també) amb uns recursos lumínics que s’enllacen amb els llums de posició i fre posteriors.
Com no podia ser d’altra manera, la cabina també reinterpreta fidelment la del model de fa mig segle, salvant les lògiques diferències fruit de l’evolució.

Entre retro i futurista
Entre altres elements, el cotxe ha heretat elements com els instruments ovalats del model original, un tret que li dóna un look retro molt elegant i sofisticat a tot el taulell.
Com fa més de 50 anys, la visualització de la informació es fa mitjançant una projecció, enguany digital. Finalment, la consola de la gran pantalla corbada, connectada a la majoria de sistemes del cotxe, incloent-hi el volant direct-by-wire (direcció elèctronica), completa impecablement l’apartat tecnològic dels interiors.
En quant a l’habitabilitat dels ocupants, tota la cabina és molt lluminosa gràcies al gran sostre panoràmic, als enormes vidres de les finestres davanteres i al vidre posterior.
Mateixa composició
Com veieu al model de les imatges, predomina el color ivori i el marró clar del cuir i l’Alcántara dels seients, molt amples i amb un disseny fet a base de segments disposats a l’ample, tal i com tenia el Citroën SM original més luxós del catàleg del darrer quart de segle de la marca francesa.
La pregunta que queda a l’aire està ben clara: tornarà el mític SM de Citroën dels anys 70?
Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.

