El Land Cruiser FJ40 va donar la fama de robustesa i fiabilitat total que té Toyota. De fet, se’l pot considerar com el model que amb què va iniciar-se la saga Land Cruiser, encara que es tractés de la tercera generació, ja que va ser la primera a triomfar a nivell internacional.
El nou Land Cruiser 250 cerca recuperar aquell disseny icònic dels models clàssics. La pregunta però, és: serà tan bo al camp com el model que van definir les bases de la saga?

A prova a Bassella Experiences
Per respondre la pregunta compararé per pistes offroad el Toyota Land Cruiser FJ40 clàssic amb el nou Land Cruiser 250 2025. Enfrontarem els dos en els obstacles del circuit més tècnic de Bassella Experiences per comprovar si aquest nou Land Cruiser segueix sent un dels millors tot terreny del món.
Pel que fa a l’FJ40, com veieu a les imatges es tracta d’una unitat de color vermell amb el sostre blanc que mai ha estat restaurada. Val a dir que pocs cotxes amb 60 anys aguanten així de bé el pas del temps.
Recentment, Estanis Soler, el seu propietari, va fer-li una posada a punt a nivell de ròtules i coixinets. L’habitacle i la carrosseria estan tal qual va sortir de fàbrica i això que des del dia que va comprar-lo no ha fet més que offroad, offroad i més offroad.
A la Península Ibèrica l’FJ40 no va arribar a comercialitzar-se, només es va vendre a les Illes Canàries i també a Andorra, per això aquesta unitat llueix una matrícula de Gran Canària.
FJ40 MK3: el primer Land Cruiser
Esmentar que aquesta tercera generació va ser la primera a rebre el cognom Land Cruiser i també va ser la primera que va comercialitzar-se a nivell mundial.
Aquí tot és 100% mecànic, ja que tens un volant, tres pedals i dues palanques. Amb la palanca principal gestiones el canvi de 5 marxes i amb la segona connectes primer el 4×4 i després la reductora.
És increïble veure com va l’FJ40 en condicions offroad! És molt més fàcil de portar del que m’havia imaginat. És súper còmode i no sembla que sigui un cotxe dels anys seixanta.
Gran part del recorregut el pots fer sense connectar res perquè va de cinema. Això sí, a l’hora de superar els obstacles més complicats connectes la reductora i llestos. No hi ha obstacle insuperable! El cotxe ho fa tot com si res. És bestial veure del que és capaç. A més, sent una versió de batalla curta el cotxe passa sense tocar enlloc i ho fa amb una agilitat sorprenent.
Mentre que el Toyota clàssic és un cotxe petit, només fa 3,87 metres de llarg tot i ser de sis places, amb 4,9 metres de llarg i una batalla de 2,85 metres el nou model és gegant, permetent donar cabuda a tres fileres de seients amb un total de set places. Destacar que la tercera filera apareix i desapareix al maleter de forma elèctrica.

Tecnològic, però…
El cas és que baixar de l’FJ40 i pujar-se al nou 250 és com passar d’un carro de cavalls a una nau espacial, sobretot pel que fa a confort i a tecnologia, pantalletes incloses. Però el més ‘salvatge’ de tot és la senzillesa amb la què es pot fer offroad amb ell. Tots els sistemes electrònics fan que passi pels obstacles com si res. Fins i tot té un mode d’avançament automàtic amb el què pots fixar una velocitat constant. Un cop activat, el cotxe es mourà de manera autònoma.
Ara bé, que sigui tan gran també té les seves conseqüències. Mentre que l’FJ40 no toca enlloc, amb el 250 sí que toques. En aquest sentit, l’angle de sortida de 17 graus i el ventral de 25 no ajuden. Si bé és un cotxe gegant, la seva alçada lliure a terra de 205 mm tampoc és descomunal. Per exemple: un Classe G té 241 mm.
Igual que el model clàssic, el nou Land Cruiser està animat per un motor dièsel de 4 cilindres en línia. Això sí, en lloc de 85 CV declara 205, una potència ideal pel camp, però molt més justa per anar per carretera al ser un cotxe que en buit pesa 2,4 tones (recordem que pot allotjar fins a set ocupants).
Ja que he parlat de l’asfalt, haig de dir que -potència a part- quan el vaig provar per carretera em va sorprendre com és de tova la suspensió. Aquest calibratge, ideal per anar per pistes, fa que per asfalt la carrosseria s’inclini exageradament. És curiós, però haig de remarcar que l’anterior Land Cruiser es comportava millor per carretera que aquest 250.
Com a offroad, sí!
En resum: Si tens els gairebé 100.000 euros que costa i la idea és fer-ne un ús prioritàriament offroad, el nou Land Cruiser és ideal per a tú. Amb aquest motor, si el preu fos d’entre 50 i 60 mil euros, potser seria una altra cosa. Si més no, crec que si tingués un motor V6 o V8 i una potència d’entre 300 i 400 CV, més un calibratge de xassís més efectiu per a l’asfalt, llavors potser es podria justificar millor els 95 mil euros que val.
——————
Si voleu accedir a d’altres articles breus i reportatges, podeu fer-ho des de l’apartat del desplegable que trobareu al menú superior del blog. També podeu accedir directament des d’aquest enllaç.
Per altra banda, si voleu accedir al vídeo, podeu fer-ho des d’aquest enllaç


Text: Gerard Farré / Fotos: Classy Vissuals