Volvo C40 Recharge: de cap a peus amb el mediambient

En aquest espai de novetat us presenten el Volvo C40 Recharge, un cotxe que sempre ens ha semblat, al menys entre els elèctrics, una gran opció, no només per les seves prestacions, les quals, des d’ara són encara millors, sinó per tot el que envolta aquest particular SUV compacte de tall cupè.
En tot cas, abans de res, posem-lo i posem-nos en cotexte: Volvo ha assegurat repetidament que a partir de 2030 tota la seva flota serà elèctrica, i a la vista del ritme que porten, sembla molt probable que així acabarà sent.

Des de zero com a elèctric

En aquesta gran metamorfosi tecnològica, el C40 és el primer model fabricat des de zero com a model elèctric, perquè l’XC40, com a model ja existia abans que afegissin la versió 100% elèctrica (Recharge). En tot cas, tots dos models són germans bessons, perquè el C40 ve a ser l’acabat cupè de l’XC40. I és que si els poseu junts, veureu que ho comparteixen tot, a excepció de la part posterior.

El primer a dir és que aquest és un SUV cupé molt atractiu, perquè és innegable que tant pel davant com sobretot per darrere, és un cotxe realment bonic. I és que començant pels elegants fars davanters amb la característica forma de martell de Thor, i acabant pels pilots posteriors i el seu espectacular disseny lumínic, tot en aquest cotxe està fet a consciència.

El C40 està disponible en tres versions, dues de tracció posterior (el C40 amb un nou esquema de propulsió amb motors d’imants permanents), i la de tracció integral que veieu en les imatges d’aquest reportatge, doncs inclou dos motors, un a cada eix.

Un cop d’ull a l’exterior

Al ser germans bessons, l’XC40 i el C40 mesuren pràcticament el mateix, tant en longitud com en amplada: 4,44 metres de llarg i 1,87 metres d’ample. On hi ha una diferència evident és en l’altura, atesa la caiguda del sostre. En aquesta cota el C40 fa 1,59 metres, 7 cm menys que l’XC40.

Precisament és a la caiguda del sostre on localitzem les úniques diferències respecte a l’XC40. Més enllà de la inclinació descendent del final del sostre, la forma i disposició dels llums posteriors amb tecnologia led, són, a més de molt atractius, un altre element diferencial a destacar.

Si deixem la part final de costat, lateralment -per dir algo- el que més destaca del C40 Recharge són les boniques llandes, les quals poden ser de 19 o 20 polzades.

Frontalment el cotxe és calcat a l’XC40 Recharge, per la qual cosa no entrarem en detalls, més enllà de del que ja hem esmentat respecte dels fars amb forma de martell, un detall ja conegut, marca de la casa.

Cop d’ull als interiors

En ser més baix que l’XC40 Recharge, l’espai de l’habitacle a les places posteriors és òbviament més justet. De fet, al SUV cupè els seients posteriors perden uns 6 cm d’alçada respecte a l’XC40. I és que tot no pot ser, si preferiu optar per aquesta línia cupè tan estètica i estilitzada, no us quedarà més remei que sacrificar una mica d’espai a la filera posterior!

Al davant la cosa no canvia en res. Des del punt de vista del lloc de conducció el C40 Recharge comparteix amb l’XC40 Recharge la mateixa configuració i els mateixos elements, inclòs el panell d’instruments digital. És així que com passa al SUV de tall clàssic, el tacte i gruix del volant és summament agradable, a més de permetre una visió impecable de la pantalla digital del quadre de comandaments que té al seu darrere.

Ja a l’estructura de la consola central -igual d’agradable i ben rematada en termes de materials- destaca la segona gran pantalla del cotxe. Vertical i de nou polzades, aquesta pantalla concentra tot el referent al sistema d’informació i entreteniment. Basat en el sistema operatiu Android, el sistema integra aplicacions com Google Maps de forma nativa, a més de connectivitat i sincronització sense cables per a telèfons mòbils. A més, destacar que el cotxe està en tot moment connectat a la xarxa, de manera que anirà rebent actualitzacions de programari en temps real per a tenir el cotxe al dia en tot.

Amb el medi ambient al 100%

Més enllà del bon assemblatge, del bon tacte i de l’aspecte, és important destacar que els interiors dels Volvo, C40 inclòs, estan fets a base de base de materials reciclats i reciclables. En aquest sentit, a la tapisseria també s’ha fet servir materials 100% sostenibles. En el cas de la més alta de la gamma, encara que sembla de pell i d’alcàntara, no ho és. Tot i això, us assegurem que llueix com si ho fos, sinó més!  El cert és que està súper aconseguida!

Un altre detall cada vegada més habitual a la indústria el tenim en què el cotxe no precisa de l’ús de cap clau, ni tampoc té cap botó d’encesa. N’hi ha prou amb entrar al cotxe perquè aquest detecti la clau i s’activi simplement quan accionem la palanca de marxa, ja sigui cap endavant o cap endarrere! Més còmode, impossible! El mateix passarà al deixar el cotxe. N’hi haurà prou amb allunyar-nos perquè aquest es tanqui.

Respecte de la capacitat de càrrega, el maleter posterior, que tampoc requereix l’ús de la clau a l’hora d’obrir-lo, dir-vos que té una capacitat natural de 444 litres. Diem ‘posterior’ perquè al davant tenim un segon compartiment de 30 litres en el què podem portar els cables de recàrrega i alguna bossa de viatge més. Entre tots dos, la xifra ascendeix fins als 474 litres de capacitat, arribant fins als 1.205 si pleguem la segona filera de seients. Gens malament!

En quant a equipament

Mes enllà del sistema multimèdia de la pantalla tàctil vertical, l’equipament de sèrie del Volvo C40 és molt complet. Ofereix molts elements i sistemes, com càrrega per inducció per a mòbils, sensors d’aparcament tant al davant com al darrere, càmera posterior, sistema de reconeixement de senyals, control de creuer i sistema de manteniment al carril.

Quant a sistemes de confort, els seients davanters ‘Comfort’ amb ajustament lumbar elèctric, el climatitzador automàtic bizona, el sistema de preclimatització de l’habitacle, un gran sostre panoràmic i un potent equip de so amb vuit altaveus, són elements que podreu gaudir al vostre C40. Ah! No ens oblidem d’esmentar els cables de càrrega, que si no, no anirem massa lluny!

De l’exterior,  destacarem les motllures d’alumini dels estreps de les portes davanteres, que a més inclouen la inscripció Recharge.

Ara, més prestacional

El C40 Recharge disposa de tres variants a nivell de propulsor, totes recentment actualitzades pel que fa a  l’autonomia. Per una banda hi ha la variant d’un únic motor (Single Motor RWD). En segon lloc hi ha la Single Motor amb autonomia estesa. Finalment tenim la variant de tracció integral (Twin Motor AWD).

La primera variant ofereix 175 kW de potència, uns 238 CV. És l’única de les tres variants que munta la bateria petita de 70 kWh de capacitat (càrrega útil). Gràcies a la nova actualització del sistema, ara homologa uns 478 quilòmetres d’autonomia, sempre però, segons cicle WLTP. En termes reals parlem d’uns 360 quilòmetres.

La següent variant, ja amb autonomia estesa, puja fins als 185 kW de potència, (252 CV). Munta la bateria de 78  kWh. Segons cicle WLTP, arriba als 581 km (470 reals).

La variant de tracció integral com la que vam poder provar te 408 CV de potència combinada, sent la més potent. Aquesta potència resulta de la suma dels 117 kW del motor asíncron davanter, més els 183 kW del motor posterior. També munta la bateria de 78 kWh de capacitat (càrrega útil), oferint fins a 549 km d’autonomia WLTP, és a dir, entre 410 i 430 reals.

Sigui com sigui, tot això variarà molt depenent del clima i en el nostre cas, del nostre perfil personal, de com conduïm i d’on visquem, doncs a Andorra tot són pujades i baixades.

0 a 100 km/h 4,9 segons

L’acceleració de 0 a 100 km/h de la variant de tracció integral, al cap i a la fi la més interessant per a Andorra, se situa en 4,7 segons. La seva velocitat punta és de 180 quilòmetres/hora, la mateixa que a la resta de variants.

Respecte a la capacitat de recàrrega, gràcies a l’actualització rebuda, les tres variants inclouen millores referent a capacitat i velocitat de càrrega.

Del 10 al 80% en 28 minuts

Ens centrarem en les dues variants amb la bateria de 78 kWh, és a dir, la de tracció posterior amb autonomia estesa i la de tracció 4×4. En ambdós casos el temps de càrrega per assolir del 10 al 80% és d’uns 27 minuts, en un sistema de recàrrega ràpida de fins a 200 kW CC (CCS2). A casa necessitarem unes 8 hores en un endoll domèstic d’11 KW CA (Tipus 2).

El C40 Recharge té una presa per a càrregues combinades amb ports d’entrada, tant per a CA com per a CC.

El cotxe inclou un carregador d’11kW (Tipus 2).

Autodièsel Volvo Andorra

Pel que fa a les tarifes, els d’Autodièsel ens van comentar que el preu del Volvo C40 Recharge 2023 arrenca des dels 43.400 euros de la versió més bàsica d’un motor. Per només 2 mil euros més, podreu optar per la variant amb l’autonomia estesa. Finalment, per uns 50 mil euros teniu la versió de tracció integral.

Aquests preus ja inclouen la matriculació. A més, en cas que el Pla Engega estigui disponible (actualment està esgotat), en aquests preus podreu restar fins a 9 mil euros (8000€ + 1000€), de tal forma que el lineal final de preus és realment interessant.

Per a més informació, dirigiu-vos al departament comercial d’Autodiesel, concessionari oficial Volvo al Principat. Els trobareu a l’Av. Rocafort, 6, de Sant Julià de Lòria. Tel. +376 841143

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç.

Compartir article: